Nyheter

Upplev optimistjolle byggd av plastskräp

Under helgens båtmässa i Gustavsberg kan barn och unga uppleva optimistjollar byggda av plastskräp. Jollarna är en del av projektet ”Optimist för havet” som syftar till att få fler att engagera sig för att rädda haven från plast.

– Plast är det vanligaste skräpet i våra hav, men tillsammans kan vi rädda haven. Genom att bygga optimistjollar av plastskräp vill vi visa att det finns konkreta lösningar på problemet, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Varje år fylls våra hav med miljontals ton skräp. En stor del av skräpet är plastförpackningar som använts en kort stund. Projektet ”Optimist för havet” har sedan 2018 samlat in plastskräp från svenska kuster och byggt optimistjollar av skräpet för att uppmärksamma problemet med plast i haven. Bakom projektet står Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet.

– Allt fler inser att det finns ett tydligt samband mellan vår egen livsstil och miljökatastrofen med plast i haven. Om vi inte gör något kommer vi snart ha mer plast än fisk i haven. Den endalångsiktiga lösningen är att vi stoppar tillförseln av plast, säger Johanna Ragnartz.

I sommar har jollarna av plastskräp varit ute på sommarturné och i helgen finns de att uppleva på båtmässan Allt för sjön i Gustavsberg, som är Sveriges största flytande båtmässa. Mellan fredag och söndag kan barn och vuxna titta, känna och lära sig om jollarna. I Optimist för havets monter finns även aktiviteter och lekar för hela familjen