Nyheter

Volkswagen siktar mot ”Himlens port” med eldrivna ID.R

Den 2 september kommer Volkswagen att ta sig an den hisnande vägen Big Gate Road på berget Tianmen i Kina. Målet är att sätta rekord med den helt eldrivna tävlingsbilen ID.R.

Big Gate Road, som öppnades 2006 efter åtta års arbete, är redan legendarisk. Med 99 snäva kurvor slingrar den sig upp cirka 11 km till ”Himlens port” – ett naturligt bildat 131,5 meter högt valv genom toppen av berget Tianmen. När lokalbefolkningen pratar om vägen gör de det med stor respekt – där den slingrar sig upp längs berget ser den ut som en flygande drake.

Den franske tävlingsföraren Romain Dumas (41 år), som redan satt rekord med ID.R på amerikanska Pikes Peak, på Nürburgring-Nordschleife och vid Goodwood Festival of Speed i Storbritannien, är den som kommer ratta den 680 hk starka tävlingsbilen uppför berget – i hastigheter mellan 25 till 230 km/h.

− Berget Tianmen och Big Gate Road får en att tappa andan, säger Romain Dumas.

Det blir en väldigt speciell och nervkittlande utmaning för Volkswagen Motorsport. Till skillnad från tidigare rekordförsök har teamet inte kunnat genomföra tester i en simulator då det knappt finns någon kartinformation tillgänglig om denna bergsväg. Förberedelserna har bestått av en rundtur på banan för att uppskatta bästa möjliga konfiguration, optimal chassiuppsättning och den ideala körlinjen.
− Här möts ett storslaget naturskådespel med vägbyggnadskonst i den högre skolan. Att susa upp för det här berget i racingtempo ställer oss inför en tuff utmaning. Jag kommer att ta mig an det hela med största respekt och som alltid försöka få ut det maximala av bilen, säger Romain Dumas.

Inget utrymme för misstag
De 99 kurvorna längs Big Gate Road är ett test som inget annat. Cementblock är allt som avgränsar vägen från de brant stupande bergssidorna. På avstånd ser de olika vägpartierna ut att vara staplade på varandra där de rytmiskt slingrar sig upp för berget.

Ytbeläggningen består av betongplattor som visserligen ger gott grepp men också gör resan väldigt skumpig. Kurva 88, som har en radie på endast 6 m och är mellan 5-6 m bred, är en verklig flaskhals, här går det knappast att köra snabbare än 25 km/h. Detta ska jämföras med att ID.R på det längsta vägavsnittet beräknas komma upp i cirka 230 km/h.

Turister kan ta bussen upp till Big Gate Road eller välja att åka linbanan, som råkar vara världens längsta. Den tar sina passagerare från den närbelägna Zhangjiajie-stationen till ”Himlens port” och templet där, uppfört under Tang-dynastin. Något annat man inte får missa är de kilometerlånga stigar som byggts längs de tvärbranta sidorna runt bergets topp – en del av stigarna har ett golv av glas. Sju rulltrappor inne i berget, eller 999 trappsteg längs en stentrappa med 45 graders lutning på bergssidan, leder besökarna fram till själva hjärtat av det naturliga valvet.

Inget rekord hittills, men olika fordon har redan testat
Det här är inte första gången som människa och maskin har tagit sig an Big Gate Road – man har prövat det både med sportbilar och terränggående fordon. Den senaste tog faktiskt vägen upp för de 999 trappstegen till ”Himlens port”. Men något rekord har aldrig satts eftersom det inte förrän nu funnits en officiell start- och målplats. Inför bergsklättringen med ID.R har man nu ordnat med detta och definierat en start- och mållinje.

ID.R tog godståget till Kina
Utflykten till Kina får minimal inverkan på miljön. ID.R och allt material har fraktats längs Sidenvägen fram till foten av Tianmen med godståg. ID.R har åkt eldrivet hela vägen till Kina – från Tyskland, genom Polen, Vitryssland, Ryssland och Kazakstan. Den 11 000 km långa resan för de fyra containrarna (två 40- och två 20-fots) har tagit cirka tre veckor i anspråk. Genom att välja detta transportsätt sänker Volkswagen utsläppen av koldioxid (CO2) med cirka 85 % och av svaveldioxid (SO2) med cirka 93 %, jämfört med om man istället valt flygfrakt.

− Våra tidigare rekord är ett tydligt bevis på att våra ingenjörer är mycket framgångsrika. Men många andra har också bidragit till detta projekt med smarta lösningar. För första gången i Volkswagen Motorsports 40-åriga historia har en av våra tävlingsbilar nu fraktats till banan med tåg. Det bidrar på ett betydande sätt till att göra rekordförsöket på Tianmen så miljövänligt som möjligt, kommenterar Sven Smeets, chef för Volkswagen Motorsport.

Miljöfokuserad generator ska ladda ID.R
Vid foten av Tianmen kommer Volkswagen att förlita sig på en speciell generator för att ladda ID.R och förse teamet med elektricitet. Den drivs på glycerin istället för diesel men är i övrigt lik en vanlig generator. Glycerin är en vätska – i kemiska termer en sockeralkohol som fås som biprodukt vid exempelvis framställning av biodiesel – som vid förbränning praktiskt taget inte ger upphov till några skadliga utsläpp alls. Glycerin i sig är inte giftigt utan till och med godkänt som tillsatsämne i livsmedels- och kosmetikbranscherna.

Ljusgrått, blått, rött – milstolparna för ID.R har olika färg
Fyrhjulsdrivna ID.R drivs av två elmotorer med en systemeffekt på 680 hk. Tävlingsbilen har redan skrivit historia, både inom motorsporten och inom e-mobiliteten. I juni 2018 satte den nytt rekord uppför Pikes Peak i Colorado, ett rekord som står sig fortfarande. Med denna seger slogs det tidigare legendariska rekordet i ”Race to the Clouds”, som innehades av en prototyp med en konventionell bensinmotor, med hela 16 sekunder. Ett par veckor senare satte ID.R ett nytt elbilsrekord vid Goodwood Festival of Speed i Storbritannien. Den färg som hade valts för bilen vid dessa globalt hyllade rekord var ljusgrått – en liten vink om ID.-familjens färgschema.

11 månader senare satte ID.R nytt banrekord för elbilar på extremt krävande Nürburgring-Nordschleife. Och det gjorde den med 40 sekunder – ytterligare en uppseendeväckande framgång som skrev motorsporthistoria. Bara ett par veckor senare pulveriserade ID.R ett 20 år gammalt rekord satt av en Formel 1-bil, den här gången vid Festival of Speed på Goodwood-banan i Storbritannien. Som en referens till märkets elbilar och till partnern Volkswagen R GmbH var bilen här lackad i blått.

På berget Tianmen där Volkswagen och ID.R intar pionjärrollen vid sitt försök att sätta en rekordtid kommer karossen att vara lackerad i en klarröd färg. Den röda färgen står för tävlingsbilens femte rekordförsök och med detta även för nästa milstolpe i detta projekt.

− Jag ser fram emot rekordförsöket då berget har en speciell betydelse i Asien. För Volkswagen är den kinesiska marknaden mycket viktig. Där vill vi driva vår elbilsstrategi med full gas, säger Jürgen Stackmann, styrelsemedlem på Volkswagen med ansvar för försäljning och marknad.

Sportiga ambassadören för ID.-familjen
ID.R är både pionjär och sportig ambassadör för Volkswagens eldrivna ID.-familj, såsom ID.3 som har världspremiär på bilsalongen i Frankfurt i september. Utvecklingen av ID.R har också en stor betydelse för den tekniska överföringen till framtida serietillverkade ID.-modeller.

− Sedan projektet startade för ungefär två år sedan har vi till lärt oss otroligt mycket om eldrift, mjukvara, batterihantering och laddningsteknik, och vi har kunnat använda denna kunskap för produktionsutveckling, säger Jürgen Stackmann.

Stackmann menar att satsningen också bidrar till att många vanliga fördomar mot elektrisk mobilitet försvinner.

− E-mobilitet väcker känslor och fängslar människor: detta är det tydliga budskapet som ID.R skickar ut. Elbilar ger stor körglädje och erbjuder fördelar och funktioner som vi bara kunde drömma om för några år sedan: de ger mer utrymme invändigt, de är tysta, mycket effektiva, har hög prestanda, är ekonomiska och billiga att underhålla, och ger våra designers helt nya möjligheter. Vi hoppas kunna övertyga både befintliga och nya kunder att elbilar är svaret på vår tids utmaningar.