Nyheter

Tillväxt och nyheter under Load Up Norths första dag i Umeå

Det blev en dag av produktnyheter och föreläsningar som bland annat beskriver Umeås tillväxt, både i nya områden men också i nya fabriker som den Komatsu Forest bygger.

Dessutom inleddes rekryteringssatsningen Skills for the future, demonstrationer av maskiner och tävlingen Cat Operator Challenge som ska utse vilka som ska få representera Sverige i Europafinalen i spanska Malaga.

Skills for the future är en stor utbildnings- och rekryteringsplattform för att locka ungdomar till de branscher som representeras på mässan. De aktörer som är med i rekryterinssatsningen arbetar gemensamt med Load Up North för att visa upp sig och sina branschers utbildningar och behov av arbetskraft. I år kom de första kullen av de sammanlagt över 600 elever som kommer att besöka mässan för att ta del av de möjligheter till framtida jobb som branscherna ger. ME Maskinentreprenörerna, Swecon, Liljaskolan och Åkeri & Transport finns på plats för att informera.

Dessutom startade Cat Operator Challenge som i Sverige arrangeras av Pon equipment. I anslutning till deras monter på mässan kan intresserade med förarbevis ta sig an de moment som ingår.

– Tävlingen går ut på att flytta material med både hjullastare och grävare så snabbt och säkert som möjligt, säger Bo-Gunnar Öhman från Pon equipment.

Under dagen kunde intresserade besökare ta del av av en rad nyheter som visas på mässan, som bland annat Swecon som visar en uppdaterad Volvo ECR88D Pro samt bandgrävaren Volvo EC60E, på mässan är det Sverigepremiär för Kässbohrers bandgående arbetsplattform PowerBully 18T och Maskin mekano premiärvisar ECO3+, ett nytt sorteringsverk på lastväxlarram. Det finns nyheter på mässan av mindre storlek som Ixolift400, en säker och innovativ ersättning för vanliga stegar.

Under mässans Meet Up presenterades planerna för Umeås utveckling som bland annat innebär en rad nya bostadsområden, men också handelsområden och en rejäl utveckling av de som kallas Universitetsstaden, området i och omkring campus och Norrlands universitetssjukhus där Malin Lagervall, chef övergripande planering på Umeå kommun berättade att det kommer att investeras ungefär en miljard per år på detta område.

Dessutom berättade Martin Ärlestig, fabrikschef på Komatsu Forest, om deras fabriksbygge som inletts på Klockarböcken.

– Det har varit en mycket intressant och intensiv dag som manifesterat den framtidstro, utveckling och investeringslust som finns i norra Sverige med branscher på plats som är själva förutsättningen för att alla planer också ska gå att genomföra, säger Jonas Dahlberg, vd på Nolia AB.