Nyheter

SEAT ställer om: Tillverkar respiratorer

SEAT ställer tillfälligt om produktionslinan för SEAT Leons framvagn för att istället tillverka automatiserade respiratorer till den spanska sjukvården.

  • SEAT samarbetar med den spanska sjukvården genom att tillverka automatiserade respiratorer med modifierade motorer från vindrutetorkare
  • 150 anställda från flera områden inom företaget har arbetat fram den slutgiltiga modellen efter att först ha utformat 13 prototyper på bara en vecka
  • Respiratorn genomgår för närvarande utförliga tester som en del av godkännandeprocessen

Prroduktionslinan för SEAT Leon på anläggningen i Martorell är näst intill oigenkännlig. Idag tillverkas inte längre bilar, istället tillverkar man respiratorer för att stötta sjukvården mitt i den pågående COVID-19 krisen.

Från produktion av bilar till respiratorer på rekordtid är resultatet av det intensiva arbetet hos de många anställda inom SEAT och en mycket kraftfull drivkraft: solidaritet.

– Motivationen för alla som deltar i detta projekt är att vi med vår kunskap kan massproducera utrustning som räddar liv, förklarar Nicolás Mora från SEATs Produktionsanläggning i Martorell. 

Vindrutetorkaren en avgörande del. Projektet tar form med delar från en växellåda utvecklad av SEAT och en modifierad vindrutetorkarmotor. Målsättningen var att göra respiratorer av högsta kvalitet, och resultatet är OxyGEN. Designad tillsammans med Protofy.XYZ och monterad i SEATs fabrik. 

– Att ta en produktionslina som tillverkar hjälpramar, en bildel, och anpassa den till att tillverka respiratorer har varit en lång, svår process som involverar många delar av företaget och vi lyckades göra det på en rekordtid på en vecka, säger Sergio Arreciado från avdelningen för processteknik på SEAT. Varje respirator har mer än 80 elektroniska och mekaniska delar och genomgår en noggrann kvalitetskontroll med ultraviolett ljussterilisering.

Bild av Matan Ray Vizel