Nyheter

Arlanda sänker Sigtuna: Behöver krisstöd på 660 miljoner

Konsekvenserna av coronapandemin är oerhört tuffa för Sigtuna kommun med massarbetslöshet och stora problem för samhällsstrukturen.

Nästan all verksamhet kopplad till Arlanda flygplats med omnejd har upphört och besöksnäringen är hårt drabbad. Nu har kommunen skickat en hemställan till regeringen med uppmaning om skyndsamt krisstöd.

Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna, säger:

– När aktiviteten på och omkring Sveriges största flygplats näst intill upphör helt, blir konsekvenserna för oss som värdkommun lika de hos en bruksort, där bruket läggs ner. En mycket stor del av den arbetsföra befolkningen i vår kommun har arbeten kopplade till Arlandaområdet så vi är i ett extremt utsatt läge där vi ser såväl massarbetslöshet som ökade sociala problem.

Under den pågående coronapandemin, mellan vecka 10-16, har Sigtuna kommun en ökning på 228 procent vad gäller nyinskrivna på Arbetsförmedlingen.

Exempelvis är transportsektorn, som till stor del är kopplad till Arlanda, en mycket betydande arbetsgivare i Sigtuna kommun och står för mer än 20 procent av arbetstillfällena.

Innan nya coronavirusets utbrott, omsatte besöksnäringen i Sigtuna kommun totalt 42 miljarder kronor årligen, varav 94 procent avsåg Arlanda flygplats.

Bild av Johan Widén