Nyheter

Autoexperten: ”Lagstifta bort oseriösa aktörer”

Farlig arbetsmiljö och svartjobb. Så summeras en myndighetsgemensam insats mot bilverkstäder och biltvättar. Kontrollerna (gjorda av Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket) avslöjade farlig arbetsmiljö, illegal arbetskraft och misstänkt utnyttjande av människor.

Autoexperten vill att frågan om lagkrav, för att få driva en verkstad, ska tas på allvar. – oseriösa aktörer skadar branschens rykte, drabbar individer hårt och påverkar vår miljö negativt.

– Vi välkomnar granskningen och hoppas att fler strävar, som Autoexperten, mot att bli GBV-certifierade, säger Hanna Bühlmann, Chef Autoexpertens Verkstadskoncept & Hållbarhet.

Hanna Bühlmann, Chef Autoexpertens verkstadskoncept och hållbarhet

– Vi tycker att det är bra att den här typen av kontroller genomförs, eftersom det också sätter fingret på de problem som vi har i branschen med oseriösa aktörer. Det beklagliga resultatet av den här granskningen, gör att vi är än mer övertygade om att Godkänd Bilverkstad är superviktigt för branschen. Hon fortsätter.– vi behöver kunna visa upp för bilägaren på vilket sätt vi särskiljer oss från de som inte lever upp till lag- och branschkrav och det kan vi bara göra genom en oberoende nationell standard. Att stå bakom den är en självklarhet för oss.

– Det är dags att ta frågan om lagkrav, för att få öppna en verkstad, på allvar och vi förutsätter att båda branschorganisationerna (SFVF och MRF) fortsätter att, outtröttligt, driva den agendan. Avslutar Hanna.

Bild av Paul Brennan