Nyheter

Nya rekryteringar till Sjöfartsverket

Med start den 9 augusti tillträder Anna Norinder rollen som ny affärsdirektör vid Sjöfartsverket. Anna efterträder Sjöfartsverkets nuvarande affärsdirektör tillika ställföreträdande generaldirektör Ove Eriksson, som går i pension till sommaren.

– Det känns jätteroligt att gå in i en tjänst där så mycket av det jag gjort tidigare kan komma till användning, min utbildning, tidigare arbeten och mitt intresse för sjöfart. Det känns också spännande att få en roll där jag kan bidra både till sjöfarten och därigenom också till Sverige, säger Anna Norinder, tillträdande affärsdirektör vid Sjöfartsverket.

Anna Norinder är idag doktorand inom tjänsteutveckling på Chalmers Tekniska Högskola, och har en lång erfarenhet av ledande befattningar inom näringslivet och främst Volvokoncernen. Hon har bland annat arbetat med marina produkter på Volvo Penta, samt med global logistik på Volvo Logistics Services.

– I mina tidigare positioner har jag sett hur viktig sjöfarten är i transportkedjan där förutsägbarhet och uppdaterad information är nycklar till framgångsrik logistik. Genom fortsatt arbete som bidrar till effektivitet, stabila ledtider och informationsdelning kan vi göra sjöfarten till ett ännu bättre alternativ för transportköpare, säger Anna Norinder.

Samtidigt passar Anna på att lyften vikten av sjöfartsbranschens klimatarbete, men också hur hon ser på Sverige som sjöfartsnation.

– Sjöfarten är ju ett naturligt transportval i många fall med jämförelsevis mindre miljöpåverkan och attraktiv kostnadssituation. Vi behöver också fortsätta Sjöfartsverkets och branschens resa mot mer hållbara alternativ på fartygssidan. Det kommer göra att vi i Sverige, som sjöfartsnation, kan fortsätta vara aktuella och relevanta i ett globalt perspektiv, säger Anna Norinder.

Anna efterträder Ove Eriksson som går i pension den 30 juni. I mellantiden under sommaren går Sjöfartsverkets Kerstin Hansdotter in som tillförordnad affärsdirektör, tillsammans med Anna Norinder.

Samtidigt får Sjöfartsverkets nuvarande infrastrukturdirektör Joel Smith uppdraget som ny ställföreträdande generaldirektör efter Ove Eriksson.

Sjöfartsverket har sedan tidigare också rekryterat Therese Engström som ny HR-direktör, en roll som tillsattes under april månad. Therese har en mycket god erfarenhet inom arbetet med personalfrågor samt från en rad olika branscher. Hon har sen tidigare bland annat arbetat som Vice President Human Resources vid den finländska stålkoncernen Outokumpu.