Nyheter

Finskt samarbete GER EURODRILLING MUSKLER

Eurodrilling har inlett ett samarbete med Robit, som är en av världens största tillverkare av utrustning för bergborrning.

Eurodrilling får tillgång till ett internationellt bolags design och utveckling medan Robit får en direktkontakt med den svenska marknaden.

– VI HAR ÖVER 25 års erfarenhet i branschen och drivs av en passion för borrning och för att hjälpa våra kunder. Vi vill inte följa utvecklingen, vi vill leda den. Målet är helt enkelt att vara bäst på det vi gör, säger Christer Wretman som är vd på Eurodrilling. Ett av de senaste exemplen på strävan att hela tiden utveckla den svenska borrbranschen är det utökade samarbetet med finska Robit. Eurodrilling har sålt Robits produkter för sänkborrhammare och topphammare på den svenska marknaden sedan år 2000. Nu har Robit gått in som delägare i Eurodrilling och äger nio procent av bolaget. – Det kan verka konstigt att ett internationellt miljardbolag köper in sig i ett litet svenskt bolag. Men båda parter vinner på affären – Robit får en direktkontakt med den svenska marknaden och vi får lättare att påverka utvecklingen av borrkronor och borrstål.

GEMENSAM UTVECKLING

Samarbetet gör även att Eurodrilling får tillgång till en produktionslinje, där design och teknik kan testas.

– Vi får idéer från marknaden som vi utvecklar med vår erfarenhet. Sedan designar Robit produkterna. Det samarbetet gör oss som leverantör mer intressanta för kunderna. Vi har kvar fördelarna med att vara ett litet och snabbrörligt företag samtidigt som vi får muskler som bara en stor internationell tillverkare har, konstaterar Christer Wretman.

Robit är ett finskt bolag som tillverkar utrustning för bergborrning. Företaget omsatte 91,6 miljoner euro 2020 och har tillverkning i Finland, Korea, Storbritannien och Australien. Som ett led i samarbetet jobbar Tomi Sydänmaa från Robit 50 procent på Eurodrilling. Han förklarar att en anledning att Robit köpte in sig i Eurodrilling var för att komma närmare marknaden.

– Sverige och Finland ligger nära varandra och vi ser stora möjligheter att växa på den svenska marknaden, både vad gäller topphammare och sänkborrhammare. Ingen kan den svenska marknaden bättre än Eurodrilling. Därför var det här samarbetet självklart för oss. Det är betydligt enklare att agera inifrån en marknad, konstaterar Tomi Sydänmaa.

LEDANDE LEVERANTÖR

Eurodrilling är en ledande leverantör av utrustning för berg- och jordborrning. Inom losshållning av berg säljer företaget topphammarkronor och borrstål från Robit för ovan och under jord samt vajersåg från OSM.

För grundläggning är det ringborrsystem och DTH borrhammare från Robit samt borriggar från Comacchio. Inom vatten- och energiborrning är det Robits DTH hammare och kronor samt riggar från Comacchio. Produktportföljen innehåller även vattendrivna DTH hammare från LKAB Wassara.

Eurodrilling jobbar över hela Sverige och en del i Finland. Huvudkontor och verkstad ligger i Länna utanför Stockholm och säljkontor finns i Grängesberg och Lysekil. Företaget omsätter cirka 40 miljoner kronor och sysselsätter fem personer.