Nyheter

Debatt: ”Transport­styrelsen fel ute om lätta lastbilar”

”Stelbenta körkortsregler försvårar omställningen till klimat­smartare leveranser med el- och gas­lastbilar upp till 3,5 ton. Regeringen bör skyndsamt ändra reglerna.”

Det skriver ett antal debattörer – bl.a. Beatrice Torgnyson Klemme, vd Biodriv Öst, Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige och Ulric Långberg, samhällspolitisk chef Sveriges Åkeri­företag i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Syftet med regerings­uppdraget var utreda förutsättningarna att även i Sverige införa detta undantag, för att förenkla transport­företags övergång till fordon som drivs med el eller biogas. Nu föreslår Transport­styrelsen att Sverige inte ska använda sig av undantaget, eftersom de menar att det inte med säkerhet går att fastställa hur mycket extra vikt en drivlina för el eller gas väger i jämförelse med diesel­bilar. Denna problem­orienterade hållning försvårar omställningen till fossilfria och renare leverans­transporter.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/transportstyrelsen-fel-ute-om-latta-lastbilar