Nyheter

Skånetrafiken bygger ut

Igår lämnade det första Pågatåget Åstorp för den första resan på Söderåsbanan. En viktig milstolpe för berörda orter och för utvecklingen av pendlingstrafiken i hela västra Skåne. 

Nya stationer har byggts i Billesholm, Kågeröd och Svalöv, vilket skapar helt nya möjligheter för pendling.

– Det känns fantastiskt att Söderåsbanan nu öppnar för persontrafik. Det innebär inte bara kortare restider mellan orterna utan bidrar också till att binda samman västra Skåne. Det här är ett väldigt bra exempel på hur vi utnyttjar befintlig infrastruktur på ett smart och hållbart sätt, säger Lennart Andersson, regional direktör på Trafikverket Region syd.

Också på Region Skåne ser man positivt på de effekter Söderåsbanan förväntas få.

– Äntligen! Nu får många skåningar helt nya möjligheter till ett snabbt och bekvämt resande med kollektivtrafiken. Pågatågen ger mindre orter helt nya förutsättningar och jag är stolt över att denna positiva utveckling nu också kan få möjlighet att nå området kring Söderåsbanan. Det stärker orterna men öppnar också upp hela Skåne för fler, säger Carina Zachau (M), ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.

Många års intensivt arbete ligger bakom trafikstarten. Arbetet har genomförts tillsammans med Bjuvs kommun och Svalövs kommun. För kommunerna innebär persontågstrafiken stora utvecklingsmöjligheter för såväl boende som näringsliv.

– Vi kan bara instämma i Skånetrafikens Äntligen! Svalövs kommun har under många år verkat för att få igång trafiken på Söderåsbanan och gjort stora satsningar. Att vi nu får pågatågsstationer i fem av kommunens sex tätorter är verkligen värt att fira, säger Teddy Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Svalövs kommun.

De nya stationerna gör att orternas tillgänglighet förbättras, det blir enkelt och smidigt att åka till och från Kågeröd, Svalöv och Billesholm. Orterna blir också en mer attraktiv plats för företagande.

– Vi i Bjuvs kommun vill vara den bästa möjliga boendekommunen, med Söderåsbanan får vi ett attraktivt läge med nära till allt i nordvästra Skåne, säger kommunstyrelsens ordförande i Bjuvs kommun, Mikael Henrysson.

För Åstorps kommun, som redan tidigare trafikerats av pågatåg, innebär Söderåsbanan att rörligheten mellan närliggande orter kan öka.

– Det är glädjande att Söderåsbanan nu öppnar upp för pågatågstrafik! För Åstorps kommun innebär det bättre förutsättningar för arbetspendling, klimatvänligt resande och snabbare tågresa till Malmö för alla Åstorpsbor. Vi hoppas även fler vill besöka vår natursköna kommun med närhet till Söderåsen, säger Ronny Sandberg, kommunstyrelsens ordförande, Åstorps kommun.

Fakta om Söderåsbanan

Den 12 december 2021 öppnar Söderåsbanan för persontåg.

Tågen kommer att gå en gång i timmen i varje riktning.

Resan med tåg kommer ta ungefär så här lång tid:Åstorp – Billesholm, cirka 5 min

Billesholm – Kågeröd, cirka 6 min

Kågeröd – Svalöv, cirka 6 min

Svalöv – Teckomatorp, cirka 5 min