Nyheter

Fasta bredband och mobila bredband

I dagens samhälle är det väldigt viktigt av många olika anledningar att man har en så bra internetuppkoppling som möjligt och som fungerar utan några avbrott. Oavsett om man använder internet när man arbetar, studerar eller på fritiden så är det viktigt att man har rätt surfmängd i sitt bredband för det man ska göra. 

Med ett mobilt bredband & obegränsad surf kan man surfa så mycket man vill och orkar vart man än befinner sig. Surfar man mycket själv eller i familjen så är det bra med ett abonnemang som erbjuder fri surf. Det kan nämligen vara dyrt att fylla på med extra surf hela tiden eftersom den ordinarie potten har tagit slut.

Fast bredband

Om man har valt ett fast bredband innebär det att man är uppkopplad mot internet hela tiden och oavsett hur mycket man använder bredbandet betalar man samma summa. Med ett fast bredband är man knuten till en viss adress, man kan alltså inte ta med sig bredbandet om det skulle behövas.

När man har ett fast bredband så har man en uppkoppling till internet via en fiberkanal eller genom ett telefonuttag. Den är ofta väldigt snabb och erbjuder obegränsad datatrafik. Man kan också ladda ner och streama filmer och serier med höga hastigheter vilket många också gör från hemmet.

Med en fast uppkoppling har man också en väldigt stabil uppkoppling som inte påverkas av väder och vind. Hur snabbt bredband man kan ha beror på vilken adress man ska ha bredbandet på. För att få ett bra pris på sitt bredband behöver man alltså först ta reda på vilka leverantörer som kan leverera till det område där man befinner sig. När man har tagit reda på det kan det vara värt att börja jämföra priser och bredband.

Mobilt bredband

Ett mobilt bredband är precis som det låter, mobilt. Man kan alltså ta med sig sitt bredband på sin husvagnssemester, upp till fjällen eller till sommarstugan. Det betyder att man kan fortsätta att läsa tidningar online, läsa nyheter och även jobba om man skulle behöva det under semestern. Det brukar också vara populärt bland barnen att ha möjlighet att koppla upp sig även från husvagnen. En semester med familjen utan möjlighet för barnen att chatta med kompisar och spela favoritspelet kan bli ganska påfrestande.

Det finns en hel del olika sätt att koppla upp sig via mobilt bredband. Genom att sätta in ett simkort i surfplattan eller telefonen kan man aktivera internetdelning så att många i familjen kan surfa samtidigt. Eftersom att flera surfar på samma uppkoppling agerar då telefonen som router.

Ett 3G modem eller 4G router som ansluts till en dator kan man sätta in ett simkort i för att ansluta till internet. Man kan också sätta sim kortet i en mobil router vilket möjliggör att fler delar på uppkopplingen samtidigt. Ett mobilt bredband är dock inte lika stabilt som ett fast och kan påverkas av yttre faktorer såsom väder och vind samt hur många som surfar samtidigt.

Surfpott  begränsad eller fri

I en del mobila bredband finns det en specifik surfpott som man får surfa för. När den potten är slut så måste man betala extra för att kunna surfa mer, det är ofta dyrt och kan också bli stressande om man ser att surfpotten börjar ta slut. Om man istället inte använder upp sin surfpott så betalar man för en större tjänst än man behöver. Ofta kan man inte heller flytta den överblivna surfen till nästa månad.

Vill man surfa bekymmersfritt och utan att fundera på om surfen ska räcka till alla och allt man vill göra så ska man skaffa ett mobilt bredband med fri surf. Har man en stor familj som surfar mycket så är det verkligen att rekommendera. Har man dessutom barn som streamar serier och filmer så är det en god ide med fri surf.

Med fri surf får man surfa så mycket man vill inom Sveriges gränser. Det får man göra utan att operatören stänger av datatrafiken. Även om de flesta operatörer begränsar datatrafiken när man har nått en gräns så kan man återaktivera den helt utan kostnad.

Surfa utomlands

Idag har man samma taxa för samtal och datatrafik i Europa som man har i Sverige. Det har möjliggjort det för resenärer att vara uppkopplade även om man reser utanför Sveriges gränser. Har man dessutom ett abonnemang där det ingår fri surf så gör det således det i alla EU-länder.

För att man ska behålla det abonnemang som man betalar för i Sverige så behöver man vistas i Sverige mestadels av året. Operatören är däremot tillåten att begränsa surfen om man surfar alldeles för mycket.

Om man däremot befinner sig i länder utanför Europa så gäller helt andra regler. Det är alltid bra att kolla upp kostnaderna för användandet av bredbandet utanför Europa innan man börjar använda det för att undvika höga kostnader.

Läs mer här:

https://xn--obegrnsad-surf-9hb.se/