Nyheter

En pusselbit för grönare flygplatser

Smart Climate vill med sitt miljösmarta kylnings- och uppvärmningssystem för flygplan bidra till grön omställning. Tekniken man utvecklat gör det möjligt att reglera temperaturen i parkerade flygplan med hjälp av flygplatsens befintliga vattenburna system.

Metoden är energieffektiv. Den kräver bara 5 procent av den el som traditionella el-aggregat förbrukar. Tekniken finns idag på Ängelholms och Luleås flygplats.

Emma W Flodén är ny vd.

– I dag när vi ställer om tänker vi automatiskt på el som första alternativ, men vi märker redan i dag problem med kapacitetsbrist och att elen från förnybara källor inte räcker till. Det här gör att elpriserna rusar iväg. Vi är inte emot el, grön el är en jättebra lösning, men det behövs rätt sorts energi på rätt ställe. Vår vattenburna lösning är ett utmärkt hjälpmedel i omställningen. Vi kan frigöra elkapacitet som behövs bättre på andra ställen i verksamheten, säger Emma.

Bolaget söker nu säljkompetens och samarbetspartners i en kommande utlandssatsning, och tajmingen känns helrätt.

– Det finns stora initiativ att ställa om flygindustrin och det kommer bli en ännu starkare konkurrensfaktor med låga utsläpp och sänkt energianvändning. Vi spanar främst mot mellersta och södra Europa där vi kommer lägga resurser på att ta oss ut på marknaden. Där letar vi nu efter samarbetspartners i form av flygplatser som efterfrågar en grönare och energieffektivare lösning, säger Emma.

Smart Climate deltar i ett projekt om cirkulära affärsmodeller som North Sweden Cleantech erbjuder tillsammans med Esam och nätverket CEBANS. Under detta projekt ges deltagarna vägledning från affärsutvecklare för att göra sina erbjudanden mer hållbara, och förhoppningen är att hitta nya kunder och marknader.

– Vi ser att cirkulära modeller är vägen framåt och vi vill vara med från början. Med vårt cirkulära erbjudande skapar vi ett större värde för kunden och därmed även för oss, säger Emma.

Smart Climate får affärsstöd av Umeå-baserade inkubatorn Uminova Innovation.