Nyheter

Digital teknik gör körupplevelsen mer personlig och känslomässigt engagerande

CES 2022 visar BMW Group upp hur innovativ digital teknik kan göra körupplevelsen mer personlig och känslomässigt engagerande för kunderna. Exempel på detta är de nya My Modes-lägena, som bland annat kan förvandla interiören till en privat biosalong samt konceptbilen BMW iX Flow som kan skifta exteriörfärg med ett knapptryck.

För första gången blir det världspremiär för en ny BMW-modell i samband med Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, då BMW iX M60 presenteras. Men BMW Group presenterar också en rad nya innovationer, som möjliggörs med nya iDrive och BMW Operating System 8 och kommer låta kunderna skapa en mer intuitiv, känslomässig och naturlig upplevelse med sin BMW.

Bland höjdpunkterna är de nya My Modes-lägena, där föraren kan förändra interiören med ett knapptryck eller röstkommando, och skapa en personlig körupplevelse genom ett omfattande samspel mellan fordonsinställningar, displayutseende, design, färger, ljus och ljud. På CES 2022 presenteras My Modes Expressive, Relax, Digital Art och Theatre, som blir tillgängliga under andra halvan av året.

Hemmabio på fyra hjul

Ett av My Modes-lägena är Theatre Mode, som kommer att finnas i framtidens lyxmodeller. Här förvandlas den bakre delen av interiören till en privat biosalong, komplett utrustad med avancerat surroundsystem, 5G-uppkoppling och en 31 tums panoramaskärm med ultra HD-upplösning.

Skärmen är utrustad med smart TV-funktion och breder ut sig horisontellt över nästan hela interiören. Skärmens lutning, volym och format justeras genom pekmanövrering med hjälp av kontrollmenyn och säkerställer en komplett bioupplevelse med maximal komfort för alla.

I samband med att Theatre-läget aktiveras hissas skärmen ned från takpanelen till toner från den berömde filmmusikkompositören Hans Zimmer, som utvecklat de unika ljudupplevelserna för BMW:s elektriska modeller. Parallellt med detta rullas gardiner ned för bilens bakre rutor och ljuset i passagerarutrymmet dimmas ned. I miljön som skapas blir varje resa en hisnande bioupplevelse för baksätespassagerarna som kan vraka och välja filmer, serier och andra underhållningsprogram kostnadsfritt från Amazon Fire TV.

– Vi vet att den digitala upplevelsen blir allt viktigare för våra kunder. Med Theater Mode presenterar vi en banbrytande bioupplevelse som banar väg för framtidens underhållning i bilen, säger Pieter Nota, styrelseledamot för BMW AG.

Byt exteriör med ett knapptryck

Under CES 2022 visar BMW Group upp BMW iX Flow med den banbrytande E Ink-tekniken. Detta är den första bilen i världen vars exteriörfärg kan ändras med ett knapptryck, helt enligt förarens preferenser.

– Digitala upplevelser kommer inte bara att vara begränsade till skärmar i framtiden. Det fysiska och det virtuella kommer sammankopplas mer och mer. Med BMW iX Flow bringar vi liv till bilens exteriör, säger Frank Weber, styrelsemedlem, BMW AG.

De flytande färgförändringarna möjliggörs av en speciellt utvecklat ”skal”, skräddarsytt efter karossens konturer. Med hjälp av elektriska signaler och elektroforetisk teknik kan olika färgpigment frambringas på ytan, för att ändra till önskad färg.

Den innovativa E Ink-tekniken öppnar upp för helt nya sätt att förändra fordonets utseende i linje med förarens preferenser, personlighet eller för ett specifikt ändamål. Det kan också bidra till att spara energi, genom att ändra färg efter väder och ta hänsyn till ljusa och mörka färgers olika förmågor att reflektera solljus och absorbera värmeenergi. Dessutom är tekniken extremt energisnål och har minimal påverkan på exempelvis räckvidden i det elektriska fordonet.