Nyheter

Audi: Ett starkt 2021 för helt eldrivna bilar – trots bristen på halvledare

Trots den globala bristen på halvledare håller Audi ett högt tempo på vägen mot hållbar premiummobilitet. Under 2021 ökade leveranserna av helt eldrivna bilar med hela 57,5 procent jämfört med året innan.

Audi mer än fördubblade dessutom sin produktportfölj med elbilar under det gångna året. Trots den utmanande situationen levererade Audi nästan samma totalvolym som året innan. 2021 registrerades 1.680.512 bilar, vilket var 0,7% färre än 2020. I USA överträffades fjolårsresultatet med 5 procent.

– 2021 var ett utmanande år, men tack vare prestationen i vårt globala team lyckades vi hantera det med stor framgång, säger Hildegard Wortmann, Försäljnings- och Marknadsdirektör i ledningen för AUDI AG. Vi ser med tillförsikt på framtiden. Med ”Vorsprung 2030” har vi format en tydlig strategi och vårt mod till hållbar förändring har belönats. Den höga efterfrågan på Audis elbilar bekräftar vårt tidiga beslut att satsa på utsläppsfria drivsystem. Vi tar med oss detta momentum in i 2022 och fortsätter konsekvent med vår omställning. Det stora antalet inkommande order visar också att vi har rätt portfölj.

Efter första halvåret 2021 var Audi på god väg att slå nya rekord. De 981 681 levererade bilarna var ett nytt bästa i företagets historia. Det andra halvåret påverkades däremot av bristen på halvledare. Som ett resultat sjönk leveranserna under fjärde kvartalet med 34,2 procent jämfört med samma period föregående år.

Leveranskurvan för helt eldrivna bilar fortsatte däremot att stiga. Under 2021 sålde Audi 81 894 rena elbilar, vilket vare en ökning med 57,5 %.

Presentationen av Audi e-tron GT och Audi RS e-tron GT i början av året gav en stark inledning.

Nya Audi Q4 e-tron och Audi Q4 Sportback e-tron är därtill viktiga tillskott i företagets elektrifieringsstrategi. Med de fyra nya modellerna fördubblades antalet helt eldrivna modeller under året. Till 2025 planerar Audi att ha fler än 20 helelektriska modeller i sitt produktutbud. Med start 2026 kommer företaget att enbart lansera helt eldrivna nya modeller på marknaden.

Företagets tydliga inriktning mot e-mobilitet märks också i investeringsplanerna. Mellan 2022 och 2026 kommer Audi att spendera ca 18 miljarder euro på elektrifiering och hybridisering.

Med en total investering på cirka 37 miljarder euro innebär det att nästan hälften kommer att investeras inom dessa framtidsområden.

– Även om försörjningen av halvledare kommer att vara fortsatt ansträngd under de kommande månaderna, ger den starka tillväxten av elbilar oss medvind att hålla fast vid vår färdplan. Den stora orderingången och den högsta orderstocken någonsin visar att vi har rätt portfölj, säger Hildegard Wortmann.

I Sverige fortsatte den starka efterfrågan men bristen på halvledare medförde att antalet levererade bilar stannade vid 15.064 bilar, vilket gav en marknadsandel på 5 %. Efterfrågan på elbilar var särskilt stark och antalet registrerade elbilar ökade med 26 procent. Audi e-tron blev märkets tredje mest sålda bil med 1707 registreringar efter Audi A3 och Audi A6.