Nyheter

George om Dig Assist: ”Det klart bästa grävsystemet!”

George Bergdahl har under sina 20 år som grävmaskinist jobbat med en rad olika grävsystem. När han började på Mantum Entreprenad i Varberg i höstas, fick han en nästan ny Volvo ECR235E med Dig Assist Topcon 3DMC.

– Det var nytt för mig och jag erkänner att jag var väldigt skeptisk. Det var då det, nu anser jag att Dig Assist är det klart bästa grävsystemet.

Faktum är att Mantum Entreprenad, dotterbolag i Mantumkoncernen, begärt offert på fyra nya Volvomaskiner som samtliga ska utrustas med Dig Assist Topcon 3DMC.

– Det är en ECR355E, en EW180E, en EC250E och en EC300E. Jag hoppas de kan levereras snabbt. Med Dig Assist Topcon 3DMC blir de mycket effektiva och lönsamma maskiner, säger George Bergdahl som egentligen är anställd som entreprenadansvarig på Mantum.

– Men jag sitter lika gärna i maskinen och kör. Förresten, jag sitter nog hellre i maskinen än på kontoret, men det är bra nog att kunna växla mellan arbetsuppgifterna.

Genom åren har George jobbat med en rad olika grävsystem. Innan han började på Mantum, trodde han sig ha hittat det perfekta grävsystemet i ett annat märke på marknaden.

– Jag var skeptisk till Dig Assist. Tyckte bland annat att den skärmen var onödigt stor.

Två veckor räckte

Efter ett par veckor var han helt hemma i användandet av Dig Assist Topcon 3DMC.

– Det är mycket användarvänligt, men man måste givetvis vara lite intresserad själv också. Jag gillar vågfunktionen, enkelheten att skapa digitala modeller och all exakt information i realtid.

Under samtalet jobbar George med en ny gång- och cykelväg i Apelviken utanför Varberg. Det piper plötsligt till och George kollar på skärmen.

– Nu kommer Hasse med sin lastbil och jag ser exakt hur mycket jag ska lasta.

Några minuter senare piper det igen.

– Så, nu har jag lastat 14,83 ton. En halv skopa till bara.

Letat fel

Skärmen då, den som verkade så onödigt stor?

– Haha, den är ju helt perfekt och man har perfekt överblick. 

George Bergdahl säger att han ansträngt sig för att hitta fel och brister med Dig Assist. Det blir gärna så när man vant sig vid ett annat grävsystem.

– Men jag har inte hittat några. Tvärtom, jag upptäcker ständigt nya möjligheter med Dig Assist. Dessutom ska jag lägga till Active Control, som är ett tillval för ännu större precision i grävningen, och testa det också. 

Även om George har testat flera olika grävsystem, så har han alltid hållit sig till Volvos maskiner.

– Egentligen är alla grävmaskiner likadana, men bara upp till 5 000 timmar. Sedan blir skillnaden tydlig till Volvos fördel. Dessutom har ju Swecon en svårslagen serviceorganisation.

FAKTA DIG ASSIST:

Dig Assist i kombination med Volvo Co-Pilot är en samling verktyg utformade för att leverera noggrannhet vid grävning på betydligt mindre tid jämfört med konventionella metoder. Oavsett om du jobbar med markplanering, dikesgrävning, släntning eller skapar markprofiler blir arbetet med grävning snabbare, enklare eller säkrare.

2D är avsett för ytjustering och släntarbeten och använde realtidsdata för att lotsa till det perfekt utförda jobbet.

In-Field Design gör tidskrävande jobb enklare med hjälp av navigationsteknik som ger noggrannhet ner till centimeternivå vid exempelvis dikning samt förberedelser för grunder, uppfarter och pooler.

3D är det perfekta valet för komplexa och större infrastrukturprojekt. Topcon 3DMC för Dig Assist erbjuder full tredimensionell funktionalitet, så att designen kan laddas upp direkt till Volvo Co-Pilot. Importera bara en projektfil och börja arbeta.

Se introduktionsfilm om Dig Assist

På bilden: George Bergdahl hos Mantum Entreprenad framför sin Volvo ECR235E med Dig Assist Topcon 3DMC.
Foto: Jonas Arneson