Nyheter

Nya Scania Interlink LD

Sedan ett par år tillbaka introducerar Scania en ny generation bussar. Tiden har nu kommit för linje- och intercitybussen Scania Interlink som har fått nytt chassi, ny kaross och uppdaterad förarmiljö.

Den nya generationen är upp till åtta procent bränsleeffektivare och kan fås i många olika specifikationer med avancerade säkerhetsfunktioner och nya tjänster som ökar tillgängligheten.

Mångsidiga Scania Interlink kan specificeras i en mängd utföranden vad gäller exempelvis längd, interiörlayout, bagageutrymmen, dörrkonfiguration, klassificering och drivlina.

För tvåaxliga bussar ökar nu flexibiliteten beträffande längden, från 10,9 för de som prioriterar framkomlighet, och upp till 13,3 för ökad passagerarkapacitet. Detta gäller för alla drivlinor och drivmedelsalternativ.

– Det breda utbudet av drivlinor med låga koldioxidutsläpp bidrar också till mångsidigheten. Vi erbjuder alternativ för RME, HVO, diesel samt för hybridkombinationer. Utöver detta kan man få biogas eller naturgas i antingen flytande eller komprimerad form, säger Karolina Wennerblom som är produktansvarig på Scania Buses & Coaches.

Förarens arbetsmiljö har fått en ordentlig översyn. Ergonomin är utmärkt med lättillgängliga reglage, förbättrad klimatanläggning och nya säkerhetsfunktioner. God sikt och snäv vändradie bidrar till en utmärkt körbarhet. Avancerade förarstödsystem (ADAS, Advanced Driver Assistance Systems) kommer att underlätta hanteringen av fordonet genom assisterad styrning (EAS) och bromsning.

Tillsammans med Scania Zone, ett Scania-utvecklat geofencing-system, som hjälper föraren att hålla hastigheten vid exempelvis skolor, ger systemen en högre trafiksäkerhet med minskad risk för olyckor och därmed tryggare framfart på vägarna samt minskar sannolikt även reparationskostnader för operatören.

Nya Scania Interlink sparar upp till åtta procent bränsle genom effektivare motor och ny generation automatisk växellåda, liksom ny start-stopp-funktion och den adaptiva farthållaren. Den nyutvecklade indviduella framfjädringen ger förbättrad komfort samtidigt som lastkapaciteten ökar med 500 kg.

Vid en krock deformeras nya Scania Interlink på ett sätt som minskar risken för skador på både förare och viktiga komponenter i frontpartiet. Därmed uppfylls också de frivilliga lagkraven för Front Impact Protection och Front Underrun Protection.

Tillgängligheten gynnas också av att frontens hörn är enkla att byta, att bussen är smidigare att rengöra och inte minst av att den nu kan fås med Scanias flexibla underhåll baserat på realtidsdata från fordonet. Flexibelt underhåll är ett nytt underhållskoncept som erbjuds med nya generationen buss när man tecknar serviceavtal. Detta ger ökad uptime och sänker Total Cost of Ownership (TCO) för kunden.

Exteriören är modernt formgiven med större sidofönster, LED- eller halogenstrålkastare för både hel- och halvljus, liksom nya sido- och bakljus. Elektriska dörrar minskar kostnaden och tidsåtgången för underhåll, medan nya inredningsmaterial sänker ljudnivån. Den nya klimatanläggningen, med ett helt nytt styrsystem från Scania, förbrukar mindre energi i alla väder. Kombinerat med en ny ljus interiör bidrar allt detta till högre passagerarkomfort.

– Nya Scania Interlink kommer att tilltala bussföretag med höga krav, inte minst tack vare den goda miljöprestandan, avslutar Karolina Wennerblom.

Nya Scania Interlink är en del av Scanias helt nya bussprogram för stads- och intercitytrafik. Introduktioner sker löpande sedan 2019 och omfattar även uppdateringar, exempelvis av elfordonen som har fått förbättrad batterikapacitet och räckvidd.

Klicka här för att se en film om nya Scania Interlink.