Nyheter

Revisionskritik mot Göteborgs Spårvägar

I årets granskning av Göteborgs Spårvägar AB framkommer flera väsentliga brister. Det gäller bland annat rutiner hos trafikledningen, förhållandet till tryckfrihetsförordningen och den ekonomiska rapporteringen.

Nu riktar lekmannarevisorerna i Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen kritik mot bolagets styrelse och vd i form av en anmärkning – den allvarligaste formen av revisionskritik.

Bristande rutiner i samband med totalstopp i spårvagnstrafiken

I granskningen uppmärksammas bland annat väsentliga brister i bolagets särskilda trafikledning. Det gäller främst rutiner och agerande i samband med att trafikledningen slogs ut den 9 augusti 2021, med trafikstopp som följd. Gun Alexandersson Malm, lekmannarevisor i Västra Götalandsregionen, förklarar:

– Granskningen visar brister i följsamheten mot det avtal som rör samverkan med trafikkontoret, både kring särskild trafikledning och trafiksäkerhet. Dessutom brister bolaget när det gäller deras riskanalyser.

Handlar i strid med tryckfrihetsförordningen

Revisorerna har även kunnat se att bolaget, på ett felaktigt sätt, hanterat begäran om att få allmän handling utlämnad. Begäran gäller visselblåsningar som har sekretessbelagts. Vivi-Ann Nilsson är lekmannarevisor i Göteborgs Stad:

– Beslut om sekretess har fattats utan korrekt delegation, vilket har lett till att utlämnandet av allmänna handlingar har fördröjts. Offentlighetsprincipen är en grundlagsskyddad rätt till insyn i den offentliga förvaltningen och vi bedömer att hanteringen står i strid med tryckfrihetsförordningen.

Ekonomisk rapportering och budget bristfällig

Även bolagets ekonomiska rapportering och budget uppvisar brister. Det är exempelvis inte klart hur styrelsen ska uppnå ekonomisk balans i bolaget, vilket ger en osäker bild av bolagets ekonomi. I budgeten finns också brister i relation till de mål som finns i fullmäktiges budget, som bolaget ska beakta.

Styrelse och vd får anmärkning

Sammantaget bedömer lekmannarevisorerna att bolagets styrelse och vd har brustit när det gäller att styra, leda, följa upp och kontrollera verksamheten. Därför riktar lekmannarevisorerna kritik mot bolagets styrelse och vd i form av en anmärkning.