Nyheter

Varjos världsledande VR-lösning flyttar in i AWS-molnet

Den finska VR-experten Varjo sänker trösklarna för att använda avancerad VR-teknologi vid samarbete på distans. Genom att introducera molnbaserad streaming i plattformen Varjo Reality Cloud behöver användare inte längre en monsterdator för att dra nytta av den banbrytande tekniken fullt ut.

Varjo grundades 2016 och har snabbt vuxit till att bli en marknadsledande tillverkare av hårdvara och mjukvara för VR, exempelvis headsetet Varjo Aero. Bland kunderna finns ett stort antal världsledande företag inom avancerad tillverkningsindustri, exempelvis Boeing, Lockheed Martin, Saab och Volvo Cars.

Plattformen Varjo Reality Cloud introducerades för första gången sommaren 2021 och är en virtuell 3D-miljö för avancerat samarbete. Varjos vision är att användarna,, ska kunna scanna in den fysiska miljö där de befinner sig och ”teleportera” kollegor till miljön via ett VR- eller XR-headset. Mottagarna upplever miljön i realtid genom någon annans headset, i så hög upplösning som det mänskliga ögat uppfattar.

Nu tar plattformen ett nytt steg mot att skapa nytta för ännu fler användare – genom att erbjuda livestreaming via Varjo Reality Cloud. Amazon Web Services, AWS, är Varjos molnpartner och har arbetat nära tillsammans för att möjliggöra att komplex rendering kan genomföras i molnet och sedan strömmas till mottagaren utan latens.

– Att kunna uppnå samma kvalitetsnivå på upplevelsen med Varjo Reality Cloud, med en mindre kraftfull lokal PC, förändrar spelplanen för företag som har ambitionen att utöka sin användning av VR och mixed reality, säger Urho Konttori, Varjos grundare och CTO.

Genom att strömma innehållet från AWS-molnet snarare än att hantera allt via en lokal dator kan man genast ge sig in i en verklighetsnära virtuell miljö för olika former av samarbete med kollegor på distans. Allt som krävs för högsta kvalitet är ett Varjo-headset, en dator med en dedikerad NVIDIA-grafikprocessor, och en internetuppkoppling på 35 megabit per sekund, tack vare Varjos proprietära datakomprimering. Allt innehåll är krypterat.

I en film producerad tillsammans med elbilstillverkaren Rivian, visar Varjo upp hur molnstreaming via Reality Cloud fungerar och ett exempel på användningsområden. En prototypmodell som skapats i Autodesk VRED kan undersökas i den virtuella verkligheten, och team av ingenjörer och utvecklare världen över kan samarbeta som om både de och bilen befann sig på samma fysiska plats.

Liksom Varjo har Rivian ett nära samarbete med AWS, och under 2021 års upplaga av Re: Invent berättade man om det fördjupade samarbetet.

– Att samarbeta med Varjo kring Reality Cloud-plattformen har varit en spännande resa. Genom att utnyttja den senaste generationen Amazon EC2 G5-instanser tillsammans med inbyggd ögon-tracking i Varjos headsets möjliggörs virtuell samverkan med samma upplösning som det mänskliga ögat, i AWS-molnet. Vi har aldrig varit närmare att få metaverse att kännas som den fysiska världen, säger Sini Tinfors, lösningsarkitekt på AWS Nordics.