Nyheter

ABB E-mobility ökar majoritetsandelen i kinesisk leverantör av elfordonsladdare

ABB har idag offentliggjort att företaget har ökat sin majoritetsandel i Chargedot Shanghai New Energy Technology Co., Ltd. , en kinesisk leverantör av elfordonsladdare, till 80 procent.

ABB förvärvade i mars 2020 en andel på 67 procent. Den nya investeringen ingår i ABB E-mobilitys tillväxtstrategi och stärker ytterligare ABB:s ställning på den snabbt växande kinesiska e-mobilitetsmarknaden. Ekonomiska detaljer kring transaktionen har inte redovisats.

Kina redovisade den största försäljningen av elfordon globalt under 2021 för sjunde året i rad med över 3,5 miljon sålda elfordon; en 1,6-faldig ökning under 2020[1].

Frank Muehlon, global chef för ABB:s division E-mobility:

– Sedan ABB:s förvärv 2020 har vi sett en stark tvåsiffrig tillväxt i Chargedots verksamhet. ABB har bidragit till att leverera innovationer inom säker, smart och hållbar hårdvara för laddning samt programvarulösningar på den kinesiska marknaden, och stöttat ledande företag som SAIC, Xpeng och GAC Toyota. När man blickar framåt visar både den kinesiska efterfrågan på lösningar för högeffektsladdning och exportstrategier för kinesiska OEM-företag på en betydande tillväxt. I och med detta ser vi starka möjligheter att utnyttja våra globala erfarenheter till att ytterligare stötta våra kinesiska kunder och öka marknadsandelarna.

Med hjälp av ABB:s kunnande som global ledare inom infrastruktur för elfordonsladdning har Chargedot kunnat öka sin marknadspenetrering och kompletterat den etablerade AC-laddverksamheten med ABB:s innovationer inom vätskekyld högeffektsladdning och smart lasthanteringsteknik.

ABB har i sin tur dragit nytta av Chargedots kunskap för att ytterligare stärka sin position på en snabbt växande global AC-laddningsmarknad och kommer framåt att fortsätta maximera de globala leveransmöjligheterna.

I och med den senaste investeringen är ABB en av två aktieägare av Chargedot tillsammans med Shanghai SAIC Anyo Charging Technology Co., Ltd., ett dotterbolag som tillhör Kinas största fordonstillverkare SAIC, som behåller en andel på 20 procent.