Nyheter

Så många förlorade körkortet 2021

Sammanställd statistik från Transportstyrelsen för 2021 visar att 41 698 gånger fattade man beslut om körkortsåterkallelse. Det är en i det närmaste oförändrad siffra jämfört med föregående år. Samtidigt har antalet återkallelser ökat med över 27 procent under de senaste fem åren.

Som vanligt är den mest förekommande orsaken till återkallelse att man trampat för hårt på gaspedalen. Fortkörningar återfinns i återkallelsegrunden 4 som handlar om någon typ av väsentlig överträdelse. Där återfinns också andra typer av trafikbrott som rödljuskörningar och så kallad rattsurfning.

– Vi ligger kvar på samma och höga nivå som under förra året. Så jämfört med ifjol är det i princip oförändrat. Men samtidigt är den långsiktiga trenden att vi idag återkallar betydligt fler körkort än tidigare. Skälet är främst att Polisen omhändertar fler körkort vid trafikkontroller, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Skillnader i landet

Antalet återkallelser ökar i majoriteten av alla län. Störst är ökningen i Blekinge län och på Gotland med 11,1 procent samt 9 procent. Samtidigt minskar antalet återkallelser i flera län jämfört med föregående år. I Kalmar län minskar återkallelserna med 9,4 procent och i Värmlands län återfinns den största minskningen med 10,1 procent.

– Att återkallelserna ökar eller minskar varierar mellan olika län och det är inget ovanligt. Det är exempelvis inte förvånande av vi ser en ökning i ett län som Gotland eftersom det var ett av de län som återkallelserna minskade mest i året innan, säger Mikael Andersson.