Nyheter

Mäklararvode 

Varje gång en bostad säljs, oavsett om det är en lägenhet, en villa, en sommarstuga eller en lantbruksfastighet, så är ofta en mäklare inkopplad för att hjälpa till med affären. En mäklare har i regel väldigt bra koll på bostadsmarknaden och är den som värderar bostaden och ger råd kring vilket utgångspris säljaren bör sätta för bostaden.

Mäklaren är den som sedan arrangerar visning och sköter kontakten med potentiella spekulanter. Mäklaren arrangerar också så att en fotograf kommer ut och tar bilder och sammanställer sedan ett häfte om bostaden som spekulanter sedan får ta del av på visningen.

När ett bud blir accepterat hjälper mäklaren till och ser till att allt går rätt till och att alla dokument som behövs finns på plats när köparen och säljaren ska skriva på avtalet gällande bostadsaffären.

För allt detta arbete tar mäklaren ut ett arvode. Hur stor mäklararvode som han eller hon tar ut skiljer sig mycket mellan olika bostadsaffärer och beror på flera faktorer. Några av faktorerna som påverkar är var någonstans bostaden ligger, vilket pris bostaden säljs för och vilken mäklarfirma som åtar sig jobbet. Olika mäklare kan ta ut olika stora arvoden.

För att ta reda på hur mycket mäklararvode som är rimligt att betala när du ska sälja din bostad är ett bra tips att gå in på exempelvis en jämförelsesida och se över vad mäklararvodet brukar landa på när liknande bostäder i liknande områden säljs.

Eftersom en bostadsaffär är något de flesta människor gör väldigt sällan är detta en oerhört viktig affär, så det är viktigt att kolla upp alla detaljer inklusive hur stort mäklararvode som är rimligt att betala.

En bostadsaffär är ofta den största affären en människa gör under sin livstid så därför är det oerhört viktigt att se till att allt går rätt till och att ingen kostnad sticker iväg i onödan.