Nyheter

Sveriges största laddgata invigd – nykomlingen Milepost satsar stort

I söndags kl 11.00 invigde energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar och Mileposts grundare Marcus Hagerud Sveriges största laddgata på Valhallavägen i Stockholm. Etableringen skedde på rekordtid och enligt Milepost, som är företaget bakom laddgatan, så krävs bättre samarbeten och en del lag- och regelförenklingar för att laddinfrastrukturen ska kunna byggas ut så att den möter den ökade efterfrågan på elbilar. 

Med energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) i spetsen, invigdes Sveriges största laddgata på Valhallavägen i Stockholm. Enligt företaget Milepost som står bakom etableringen av laddgatan riskerar omvandlingen från fossil- till elbilar att stanna av så länge laddinfrastrukturen är så pass underdimensionerad som den är idag.

— Så länge det är krångligt att äga en elbil i staden på grund av brist på tillgänglighet till laddinfrastruktur kommer elbilsägandet vara begränsat till villaägare. Etableringen av laddinfrastruktur måste därför gå snabbare än idag, säger Mileposts vd Jörgen Lantto. 

Med etableringen på Valhallavägen vill Milepost visa att det går att bygga laddinfrastruktur snabbare än de gängse 12-18 månaderna. Från det att Milepost slöt sitt första nyttjandeavtal med Stockholms stad tog det tre månader att etablera laddgatan på Valhallavägen. Enligt Jörgan Lantto krävs ett bra samarbete mellan kommuner och näringslivet för att laddinfrastukturen ska byggas ut i takt med elbilsförsäljningen. Men även regelförenklingar och eventuella lagändringar.

— Tillsammans med samarbetspartners och ett gott samarbete med Stockholms stad har vi visat att det går att etablera laddinfrastruktur snabbare. Vi vill tillsammans med våra samarbetspartners inom näringslivet och det offentliga hjälpa Sveriges kommuner att nå sin ofta ambitiösa mål. Det kommer att kräva att vi privata aktörer och kommunerna hittar bra samarbeten och att vi ytterligare förenklar elbilsägandet, fortsätter Jörgen Lantto.

Ctek har levererat laddboxarna till laddstolparna på Vallhallavägen där 60 laddplatser i tas bruk i en första etapp. Om några månader öppnar ytterligare ca 140 platser på Valhallavägen.

– Vi är glada över att tillsammans med Milepost erbjuda enkel tillgång till vardagsladdning till boende i Stockholm och därmed bidra till en allt snabbare omställning mot en fossilfri transport i Sverige, säger Cecilia Routledge globalt ansvarig för E-mobility på CTEK.

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar medverkade vid invigningen och talade om vikten av att få aktörerna att samarbeta.

— Laddgatan på Valhallavägen visar att det går att bygga laddinfrastruktur snabbare och i större skala än tidigare. Jag tror att det här arbetssättet kan inspirera till fler projekt i Sverige, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S).