Nyheter

Svenska Maskinmässan: Batteridrivna stampar och vibroplattor

KH-Maskin visade Wacker Neusons batteridrivna stampar, vibroplattor och betongvibratorer på Svenska Maskinmässan. Det modulära systemet gör att de olika redskapen kan köras med samma batterier.

Vibratorstampen AS30e har en underhållsfri elmotor som startas genom att trycka på en knapp, vilket är betydligt enklare än det traditionella startrepet på en bensindriven stamp.

Den avgasfria driften gör den lämplig för komprimering i djupa diken, i stadsmiljö och möjliggör även användning inomhus. Stampen har samma komprimeringskapacitet som motsvarande bensindrivna stampar.

Enligt Wacker Neuson sparar ett byte från bensin till el upp till 70 procent i energikostnader, beroende på utrustningen. Förutom lägre drifts- och energikostnader är ljudnivån lägre med batteridrift.

Redskapet har full effekt från första till sista arbetsminuten tack vare konstant effektuttag under hela urladdningsfasen. En batteriladdning är tillräcklig för allt arbete under en genomsnittlig arbetsdag. Vid behov kan batteriet laddas upp snabbt eller bytas ut mot ett reservbatteri.

– De flesta kunder köper två batterier, så att de kan ladda det ena medan de kör med det andra. Redskapen är lite dyrare i inköp men du spar pengar på mindre service, till exempel slipper du oljebyte, säger Maths Lindén som är märkeschef för Wacker Neuson och Kramer på KH-Maskin.

Till systemet finns en laddningslåda som är en snabbladdare för batterierna. Det finns även en transportlåda som passar exakt till batteriet.

På bilden: Maths Lindén på KH-Maskin visar hur batteriet till den batteridrivna stampen AS30e laddas.

Bild: Lars-Olof Tandberg