Nyheter

Svenska Maskinmässan: Steelwrists första för de minsta grävarna

Svenska Maskinmässan var det premiärvisning av Steelwrists nya tiltrotator för de minsta grävmaskinerna. Steelwrist har inte tidigare haft någon tiltrotator för maskiner från 1,5 till 2,5 ton. Med nya X02 är det hålet i produktportföljen nu tilltäppt. Den har tagits fram som ett svar på att allt fler små grävare utrustas med tiltrotatorer.

X02 finns antingen som direktinfäst eller med S30-fäste i överdelen för koppling till grävmaskinen. Fästessidan (underdelen) av tiltrotatorn finns med antingen mekanisk eller hydraulisk S30-låsning.

– Ofta tillverkas tiltrotatorer för mindre maskiner för både S30 och S40-fästen. Men det skiljer så mycket i geometrin att det kräver kompromisser. Därför valde vi att enbart ha den med S30-fäste, säger Toni Ylitalo som är Sverigechef på Steelwrist.

X02 är den första av Steelwrists tiltrotatorer med smörjfria lager. Enligt Tony Ylitalo kommer det även att införas på fler av företagets tiltrotatorer framöver.

Tiltrotatorn har en helt ny kompakt växellåda som ger bra rotationskraft. En ny typ av gjutning gör att den helgjutna växellådan har låg bygghöjd.

X02 har en tiltvinkel på +- 40 grader. Rotationskraften är 1,9 kNm och tiltkraften 5,9 kNm. Bygghöjden är 260 millimeter.

Till X02 finns en komplett uppsättning S30-redskap, som till exempel planerskopa, grävskopa, kabelskopa och v-profilskopa samt asfaltskärare och rivtand. Hösten 2022 utökas redskapsserien för X02 med en multigrip.

På bilden: Steelwrists Sverigechef Toni Ylitalo visade tiltrotatorn X02 för maskiner upp till 2,5 ton.

Foto: Lars-Olof Tandberg