Nyheter

Ramboll finansierar och bygger hängbro i Rwanda

Ett team på 10 Ramboll-anställda från Sverige och sex andra länder har rest till Rwanda för att hjälpa till att bygga en gångbro över Gikombe-flodens kanal som under perioder hindrar invånarna i de omgivande samhällena från att ta sig säkert över floden.

Teamet har varit på plats sedan den 11 juni, som en del av Rambolls pågående partnerskap med NGO:n Bridges to Prosperity (B2P) som bygger broar för att förbättra livet för invånare på landsbygden. Det pågående projektet är den femte bro som Ramboll bygger tillsammans med B2P-teamet, tack vare fortsatt finansiering från Rambollfonden.

Den här gången handlar det om en 55 meter lång hängbro över en dagvattenkanal i Kicukirodistriktet i Rwanda, ungefär en timme söder om huvudstaden Kigali. Många i området, i samhällena Irebero och Rubete, försörjer sig som bönder och är beroende av övergången för att ta sig till marknaden för att sälja sina grödor.

Passagen används också som skolväg och för att ta sig till sjukhus. Under regnperioderna fylls kanalen med vatten och det kan bli ganska strömt vilket gör vägen farlig och tidvis oframkomlig. Bron kommer säkerställa att barn tryggt kan nå sina skolor, lokala bönder kan ta sig till marknaden för att sälja sina grödor och invånarna kan enklare och snabbare få tillgång till viktiga resurser som sjukvård. Det innebär förbättrade möjligheter för över 3 000 invånare i de omkringliggande samhällena.

I teamet från Ramboll ingår Ramboll Sveriges Azita Hosseinzade.

Hon är ensam svensk i teamet från Ramboll som i övrigt består av deltagare från Indien, Finland, Norge, Danmark, Storbritannien och USA. Under projektet är Azita logistikansvarig och håller bland annat koll på ekonomin och ser till att all logistik fungerar.

Ett lokalt team har förberett grunden och under de två veckor som Azita och bro-teamet är på plats ska överbyggnaden i stål komma på plats. Riskanalys och säkerhet har varit viktiga delar av arbetet.

– Vi har listat bland annat vilka verktyg och vilken skyddsutrustning som behövs och kommer hålla utbildningar i säkerhet och hur utrustningen används. Vi lägger även fram idéer så att lokalbefolkningen kan ta över och sköta underhållet när bron är färdig, berättar Azita Hosseinzade.

Följ brobygget

Projektet genomförs i en miljö med begränsade tekniska resurser och support vilket kommer att innebära spännande utmaningar för teamet. Azita Hosseinzade har tagit över Ramboll Sveriges instagramkonto och kommer att dela med sig av det arbetet i Rwanda under hela projektets gång.

Internationellt team

Från Ramboll deltar kollegor från sju olika länder i brobygget, alla med varsin viktig roll att fylla:

Alex Craddock, projektledare, Ramboll UK
Kyle Kolwaite, byggledare, Ramboll USA
Birgitte Juncher Andersen, säkerhetschef, Ramboll Danmark
Lyndsey Stone, biträdande säkerhetschef, Ramboll USA
Kaya Patel, projektkommunikation, Ramboll UK
Azita Hosseinzade, logistikchef, Ramboll Sverige
Chi Wan, biträdande projektledare, Ramboll UK
Suresh Gurung, Support Team Member, Ramboll Finland
Daniel Martens Pedersen, Support Team Member, Ramboll Norge
Yashshri Tare, Support Team Member, Ramboll Indien

Teamet kommer att tillbringa två veckor i Rwanda, från den 11:e till den 26:e juni, och bygga bron tillsammans med lokalsamhället och B2P-personal. De kommer att använda sin kunskap och sina erfarenhet för att föregå med gott exempel och se till att arbetet utförs säkert och korrekt och med hjälp av säkerhetsutrustning från Ramboll och B2P.