Nyheter

Öresundskraft och Volvo Lastvagnar inviger Sveriges största publika laddstation

Den 14 juni invigdes laddstationen som Öresundskraft uppfört på Volvo Truck Centers mark i Helsingborg på Ättekulla-området. Invigningen skedde under festliga former under den pågående internationella stadsmässan H22 City Expo.

Invigningen hölls på H22 Arenas huvudscen mitt inne i staden. Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige och Volvo Truck Center, och Anders Östlund, VD Öresundskraft, ansvarade för att inviga den publika laddstationen för framför allt tung trafik.

Laddstationen, som är den största i sitt slag fram till i dag i Sverige, representerar något helt nytt, menar Anders Östlund.

– Laddstationen är starten på ett paradigmskifte som tillsammans med kommande stationer påtagligt kommer att bidra till omställningen av transportsektorn och aktivt bidra till Sveriges övergripande miljömål. Den är frukten av ett samarbete mellan två helt olika branscher – energibranschen och transportbranschen – där den gemensamma viljan att hitta lösningar har övervunnit olikheterna och där vi landat i en lösning som tillgodoser båda sidors behov.

Stationen som är byggd på Volvo Truck Centers mark i Ättekulla har 4 laddplatser med laddeffekt på upp till 350 kW för snabbladdning vid korta stopp, plus 6 platser med laddeffekt på 100kW för depåladdning vid längre stopp. Bokning och betalning sker via Volvos bokningssystem. Laddstationen är publik och öppen för alla lastbils- eller bussmärken.

Stationen har utformats för att möta logistikbranschens behov av tillgänglighet och planerbarhet men också framtida energisystems behov – genom smart styrning ska stationen kunna fungera som en resurs vid tillfällen när tillgången på effekt är begränsad. Helsingborg är en stad med stort fokus på hållbarhet, exempelvis fanns här en av de första stationerna i landet för flytande gas, och är sedan länge ett nav för transporter. Utsläppen från transporter står idag för cirka 30 procent av Helsingborgs totala CO2-utsläpp och för stadens klimatmål är elektrifierade transporter en viktig del.

Stefan Strand uttrycker sin glädje över att laddstationen nu är invigd.

– För oss på Volvo är det viktigt att visa vägen och inte sitta och invänta att andra tar initiativ. Vi vill leda utvecklingen av hållbara transporter och då är infrastruktur för laddning en viktig ingrediens. Att vi står här tillsammans i dag är resultatet av ett bra samarbete. Vi är så glada över det starka samarbete vi har med en lokal aktör som Öresundskraft, ett bolag som vill framåt och satsar. Det är knappt ett år sedan vår första diskussion och nu står vi här. Nu händer det verkligen!