Nyheter

Viktiga fördelar och nackdelar med vinylgolv

Det är populärt att lägga vinylgolv. Men vad är egentligen ett vinylgolv, och vilka för- och nackdelar finns det med att skaffa vinylgolv till din bostad?

Dessa frågor och fler svarar vi på nu.

Vad är ett vinylgolv?

Vinylgolv är ett helt syntetiskt golv i flera lager som oftast består av fiberglas och vinyl. Det yttersta lagret är hårt och består av polyuretan, som gör att golvet får ett bra skydd mot såväl stötar som vatten.

7 fördelar med vinylgolv

Vinylgolv är tåliga

I regel är vinylgolv helt vattentäta och dessutom slittåliga. Av de anledningarna passar vinylgolv särskilt bra på områden med mycket fottrafik såsom kök och hall.

Vinylgolv är bekväma

Vinylgolv ger ofta en mer mjuk och vadderad känsla jämfört med andra typer av golv, såsom laminatgolv. Det medför att vinylgolv oftast betraktas som särskilt bekväma golv.

Vinylgolv är lätta att installera

Att anlita en golvläggare är inte nödvändigt om du väljer att köpa vinyl klickgolv, där du som namnet antyder klickar fast golvet. Med enkla verktyg som de flesta har i sitt hem kan du relativt enkelt installera ett vinylgolv, så grundläggande hantverkarvana räcker gott och väl.

Vinylgolv är prisvärda

Det finns billiga vinylgolv, men det finns också vinylgolv som kostar mer än dubbelt så mycket som budgetgolven. Att välja ett vinylgolv som är av bra kvalitet är viktigt, så det ska du se till att göra för att således få ett såväl snyggare golv som en längre livslängd på golvet.

Vinylgolv är enkla att städa

Vinylgolv som är av bra kvalitet är också lätta att dammsuga och moppa, alltså att hålla rena. Främst då det yttersta lagret är av särskilt bra kvalitet när det kommer till de lite mer påkostade vinylgolven.

Vinylgolv håller länge

Ett vinylgolv av genomsnittlig kvalitet håller i regel i 15 år medan ett vinylgolv av premiumkvalitet oftast håller omkring 25 år eller längre.

Vinylgolv är snygga

Det finns vinylgolv som är riktigt snygga. De mest populära vinylgolven har ett yttre lager som gör att golvet som ut som trägolv eller stengolv.

2 nackdelar med vinylgolv

Du kan inte slipa vinylgolv

Gamla och slitna trägolv kan du slipa och lacka, och vips är golvet som nytt igen. Vinylgolv kan däremot inte slipas, så vid allvarliga skador på vinylgolvet får du antingen byta ut den drabbade golvskivan eller leva med skadan.

Du ska samtidigt tänka på att de mest påkostade vinylgolven klarar av i princip allt inklusive stötar, rispande föremål och vätska.

Budgetgolv kan sänka andrahandsvärdet

Om du skaffar ett budgetgolv hos en lågpriskedja är det vanligt att andrahandsvärdet för din bostad rentav blir lägre. Detta då budgetgolv ofta slits i förtid och i regel inte heller ser särskilt bra ut.