Nyheter

Experten slår hål på elbilsmyter

Antalet elbilar har fördubblats det senaste året, enligt statistik från Trafikanalys. Men konsumenternas kunskap om elbilar hänger inte riktigt med. 6 av 10 svenskar vet inte om att det är farligt att som privatperson mecka med sin elbil* – något som kan få livsfarliga konsekvenser.

Det visar en novusundersökning där man har frågat över 1000 personer mellan 18-79 år om vad de vet om elbilar. ​Diagrammet nedan visar mer. Många har svarat ”Vet ej”, vilket tyder på en stor okunskap. 

Bilverkstadskedjan Mekonomen satsar nu på att utbilda svenskarna om elbilar. Tillsammans med retorikexperten Ami Hemviken har man tagit fram svar på tal på några av de vanligaste elbilsmyterna.

Okunskap om elbilar är en bidragande orsak till att människor avstår från att köra elbil. En tidigare undersökning som Demoskop genomförde på uppdrag av MEKO (tidigare Mekonomen Group) visar att drygt var femte tillfrågad inte kan tänka sig att köpa, leasa eller hyra en elbil. Och 15 procent av dem hänvisar till låg kunskap**. ​