Nyheter

Hexagon bryter ny mark inom reality capture

Hexagon AB offentliggjorde idag lanseringen av nästa generations Leica BLK360, en reality capture-lösning som är väsentligt snabbare och effektivare jämfört med den tidigare versionen.

Den nya BLK360, som är en vidareutveckling av den framgångsrika och innovativa Leica BLK-serien, skapar fotorealistiska och precisa digitala tvillingar på endast 20 sekunder. Den snabba och bärbara BLK360-scannern är så pass användarvänlig att den öppnar upp möjligheten att brädda reality capture till helt nya branscher och marknader.

I dagens projekt efterfrågas snabb inhämtning av detaljrik och precis realtidsdata. Den nya BLK360 är den optimala scannern för alla tillämpningsområden som behöver uppdaterad punktmålsdata på kort tid, som till exempel vid digitala byggprojekt eller när man vill följa en tillgångs livscykel. Den möjliggör för användaren att snabbt röra sig genom valfri miljö utan uppehåll och samtidigt se och dela data till en uppdaterad digital tvilling i realtid.

– Med BLK360 förser vi marknaden med den snabbaste lösningen för digitala verkligheter som främjar hållbarhet och effektiviserar hela branscher. Genom att ha en uppdaterad digital tvilling i skala 1:1 tillsammans med realtidsdata från den fysiska och digitala världen får användaren tillgång till ovärderliga insikter. Detta sparar tid, minskar risken för fel, ökar säkerhet och minskar svinn, säger Hexagons vd och koncernchef, Ola Rollén.

– Om reality capture-lösningar kan hålla jämna steg med, eller till och med överträffa, behoven inom industribolag och samtidigt främja hållbarhet är det en win-win för alla. Den nya BLK360 demokratiserar reality capture genom att göra det tillgängligt i en lång rad områden – från planering av städer, arkitektur, konstruktion och miljöfrämjande projekt till media och underhållning genom att skapa visuella effekter på en helt ny nivå. Möjligheterna är oändliga, fortsätter Ola Rollén.

BLK360 förstärker Hexagons portfölj av sensor/mjukvara-system, vilken utgör grunden i smarta digitala verkligheter som för samman den digitala och fysiska världen i realtid. De nya teknikerna inom scanning och bildbehandling i BLK360 möjliggör extremt snabba och precisa arbetsflöden inom reality capture, och effektiviserar alla steg i processen.

Beroende på ett projekts storlek och omfattning kan en användare av BLK360 spara dagar eller veckor av värdefull tid genom snabb scanning, förregistrerad data och snabba överföringar till sin mjukvara. Data inhämtad genom BLK360 kan automatiskt laddas upp till HxDR, Hexagons molnbaserade plattform för reality capture, där användare kan bygga sina egna digitala verkligheter.

Den nya BLK360 introducerades igår på HxGN Live Global 2022 i Las Vegas, USA, under en presentation av Thomas Harring, chef för Hexagons division Geosystems. BLK360 är nu tillgänglig för demo och säljs genom BLK360.com