Nyheter

Framtidens hållplatskoncept

Slanka och eleganta former med mycket trä som upplevs varmt och vänligt. Så beskrivs det vinnande förslaget som tagits fram för framtidens hållplatskoncept i Göteborg, Mölndal och Partille. Arrangörer bakom arkitekttävlingen som nu avslutats är bland annat Västtrafik och Västfastigheter.

Det är den danska arkitektbyrån Gottlieb Paludan Architects som presenterat det vinnande konceptförslaget, kallat Vänta under trädet. Förslaget kommer nu att bearbetas för att utgöra underlag för en upphandling av nya hållplatser och dess utrustning.

Planen är sedan att de nya hållplatserna ska börja bytas ut i Mölndal och Partille i ett första skede och därefter i Göteborg. På sikt ska även alla hållplatser i regionen kunna få det här utseendet, som är skalbart beroende på hållplatsens storlek.

– Hållplatser utgör en del av stadsrummets möbler. Den här nya gestaltningen hoppas vi kan bidra med ett varmt och inbjudande material i staden, som samtidigt är hållbart och signalerar framtid. Det har varit en svår process att välja en vinnare men vi ser fram emot att både utveckla kollektivtrafiken med en ny utformning samtidigt som den ger ett värde till sin omgivning, säger Peo Johansson, arkitekt på Västtrafik och juryns ordförande.

En del av framtidens kollektivtrafik

Att ta fram ett nytt koncept för hållplatser är en del av att förverkliga Målbild Koll2035, den plan som beskriver det långsiktiga arbetet för att utveckla trafiken i Göteborgsområdet.

Hållplatserna för framtidens kollektivtrafik i Göteborg, Mölndal och Partille behöver anpassas och utvecklas. Allt fler kommer att vilja resa hållbart och trafiken kommer att köras med längre och rymligare fordon. Turtätheten kommer att bli högre samtidigt som av- och påstigning behöver gå snabbare än idag.

Juryn röstade om fyra bidrag

Tävlingen för att hitta ett nytt koncept har pågått sedan i februari. Arrangörer är Västtrafik tillsammans med Västfastigheter, i samverkan med Göteborgs Stad, Partille kommun och Mölndals Stad. Tävlingen har gjorts i samarbete med Sveriges Arkitekter.

En jury bestående av representanter från de olika parterna har utvärderat olika bidrag i flera steg. I sista delen av tävlingen har fyra bidrag utvärderats, där bidraget Vänta under trädet röstades fram som vinnare.

– Trä förenar folk, trä förenar staden och landet, trä är förankrat i svensk kultur som inget annat material – och trä har en viktig plats i framtidens design och arkitektur, säger Michael Stabell, chef för produktionsdesign på Gottlieb Paludan Architects.

Alla fyra bidragen från tävlingens sista del ställs nu ut på Stadsbiblioteket Göteborg. Utställningen pågår från den 2 juli till den 29 augusti.

Juryns motivering:

”Vänta under trädet är vinnare i tävlingen om det nya konceptet. I förslaget ser juryn nytänkande genom valet av trä som har tillåtits genomsyra gestaltningen för de nya slanka och eleganta väderskydden och hållplatserna. Ett materialval som upplevs varmt och vänligt, som innebär ansvarsfull resursanvändning och signalerar framtid.”

På bilden: Förslaget Vänta under trädet är vinnare i arkitekttävlingen för att hitta framtidens hållplatskoncept

Bild: Gottlieb Paludan Architects