Nyheter

Volvo Cars bygger ny elbilsfabrik i Slovakien

Volvo Cars meddelar idag att man kommer etablera en tredje fabrik i Europa för att väl positionera företaget att möta fortsatt kundefterfrågan på elbilar och tillvarata framtida tillväxtpotential.

Den nya toppmoderna fabriken kommer enbart tillverka elbilar och bli klimatneutral, vilket understryker bolagets mål att bli helt elektriskt till 2030 och klimatneutralt till 2040 och att fortsätta bygga ut dess globala produktionskapacitet för att möta företagets tillväxtambitioner.

Valet av Slovakien för etableringen av den nya fabriken gör att Volvo Cars skapar en europeisk tillverkningstriangel som täcker företagets försäljningsmässigt största region. Den nya fabriken kompletterar anläggningarna i Gent (Belgien) i västra Europa och Torslanda (Sverige) i Nordeuropa.

Den nya produktionsanläggningen motsvarar en investering på omkring 1,2 miljarder euro(1). Fabriken kommer att byggas nära Kosice i östra Slovakien och dra nytta av väletablerade leveranskedjor inom fordonsindustrin då den blir den femte bilfabriken i landet.

Volvo Cars ambition är att nå en årlig försäljningsvolym på 1,2 miljoner bilar till mitten av decenniet som man avser möta med global produktionsnärvaro som sträcker sig från Europa till USA och Asien.

– Vi har ett tydligt fokus att bli ett helt elektriskt varumärke inom mobilitet till 2030, vilket är i linje med vårt syfte, säger Jim Rowan, VD för Volvo Cars. Expansionen i Europa, vår största försäljningsregion, är central för vårt skifte mot elektriska bilar och fortsatta tillväxt. Jag är väldigt glad att vi utökar Volvo Cars produktionsnärvaro till Slovakien och ser fram emot att välkomna nya kollegor och partners på resan framöver.  

– Jag uppskattar att Volvo Cars har beslutat att bygga sin nya fabrik i Slovakien. Den nya Volvo Cars-fabriken är viktig för oss eftersom den kommer att förbättra den sociala och ekonomiska situationen i regionen och endast producera elbilar, vilket ger den slovakiska bilindustrin konkurrenskraft i den nya ekologiska eran, säger Slovakiens premiärminister Eduard Heger.

– Personligen är jag mycket nöjd med att Slovakien har lyckats i konkurrensen om denna megainvestering, som kommer att ge utveckling och många jobb i den östra delen av Slovakien, med såväl direkta och indirekta arbetstillfällen, säger Slovakiens ekonomiminister Richard Sulik.

Bygget av fabriken i Kosice planeras starta 2023 där utrustning och produktionslinjer installeras under 2024. Serieproduktion av nästa generations helelektriska bilar från Volvo Cars beräknas starta under 2026.

I linje med Volvo Cars ambitioner att ha klimatneutral tillverkning till 2025 kommer fabriken enbart använda klimatneutral energi. Den kommer också designas för att bli ledande inom produktion av hållbara och effektiva elbilar i premiumsegmentet, med optimerad utformning och logistikflöde, samtidigt som Volvo Cars strävar mot högsta globala standard inom energi- och miljöeffektivitet.

Vad gäller platsen erbjuder Kosice goda logistik- och transportlänkar till övriga Europa, tillgång till en bra bas av underleverantörer samt bra incitament från den slovakiska regeringen.

Anläggningen är designad för att producera 250 000 bilar per år och förväntas skapa tusentals nya jobb i regionen. Platsen möjliggör också för framtida expansion.

– Vi ser fram emot att välkomna nya medarbetare till Volvo Cars Kosice-teamet och den globala Volvo Cars-familjen, samt att etablera nya samarbeten och partnerskap i regionen, säger Javier Varela, Chief Operating Officer på Volvo Cars. Det kommer att bli en modern arbetsplats i en toppmodern fabrik som sätter hållbarhet och säkerhet i centrum.

Etableringen av fabriken i Kosice är företagets första i Europa på nära 60 år. Fabriken i Torslanda öppnade 1964 och fabriken i Gent året efter. Tillsammans har dessa fabriker en produktionskapacitet på 600 000 bilar per år.

Fotnot:
(1). Omkring 20 procent förväntas finansieras genom statsstöd.