Nyheter

Så förhåller du dig till resekaoset i sommar 

Bilder på överfulla terminaler på Arlanda har helt och hållet dominerat inrikesnyheterna på senare tid. Frustrerade resenärer som packar avgångshallarna i köer som aldrig ser ut att ta slut. Svenskarnas resesug och dålig planering på Arlanda har lett till enorma väntetider. 

När man ser detta så är det lätt att bli aningen avskräckt från att ge sig ut och resa. Den stora efterfrågan på att resa har också gjort att det numera är väldigt dyrt med flygbiljetter. I den här artikeln kommer vi dela med oss av några matnyttiga tips för hur du kan förhålla dig till resekaoset som med största sannolikhet kommer att bestå under hela sommaren. Det är också klokt att läsa på om hur ersättning försenat flyg fungerar.

Om du har en bokad resa från Arlanda 

Om du har en resa bokad från Arlanda så är det bra att förbereda dig själv på en lång väntan. Ta med någonting att äta i kön i form av frukt eller liknande och se till att du har gott om vatten. Arlanda och Swedavia har satt in åtgärder för att minska på kötiderna, men det finns fortfarande stor risk att du kommer att behöva stå i kö i ett antal timmar.

Detta har också lett till att en hel del flyg blir försenade. Passagerare som har checkat in sitt bagage men som inte kommer igenom säkerhetskontrollen i tid behöver få sitt bagage avplockat av planet, någonting som kan leda till att flyg blir försenade.

Läs på om pilotstrejker

I skrivande stund så är det flera pilotfack som hotar om strejk. Mest pressande för oss svenskar är att det med största sannolikhet kommer att bli en pilotstrejk hos SAS. Detta kan i sin tur leda till att en hel del flygningar blir helt och hållet inställda. Om så är fallet så kan du ha rätt till att söka ersättning inställt flyg.

Ta tåget om det är möjligt 

Detta är inte möjligt för alla resor, men för bara en liten tid sedan så öppnade det en linje med direkttåg från Stockholm och Malmö till Berlin. Detta kan vara det perfekta sättet att ta sig ner på kontinenten på både ett sätt som är bättre för din plånbok och för miljön. Från Berlin är det sedan lätt att ta sig till många ställen runtom i Europa. Om man inte känner att man vill ta nattåget hem sen efter sin semester så kan man alltid flyga tillbaka till Sverige eller Köpenhamn.