Nyheter

Byggstart: Zeppelins nya huvudanläggning

Byggstarten för Zeppelin Sveriges nya huvudanläggning vid Landvetter flygplats utanför Göteborg är nu beslutad. Kontraktet med totalentreprenören GBJ Bygg Väst  undertecknades under onsdagen den 6 juli och det första spadtaget tas i oktober.

– Att vi har signerat kontraktet med GBJ Bygg Väst AB som vår totalentreprenör i Landvetter-projektet känns mycket bra. Att vi börjar bygga i oktober är en viktig och mycket positiv milstolpe för både Zeppelin, Caterpillar, våra medarbetare och inte minst våra kunder i Sverige, säger Volker Poßögel, vd för Zeppelin Nordics och Zeppelin Sverige AB.

Anläggningen är det första steget i en nationell svensk satsning på fler lokaler och serviceanläggningar för att möta Zeppelins fortsatta tillväxt.

Den nya anläggningen kommer att rymma det svenska huvudkontoret med cirka 150 arbetsplatser liksom en modern, multifunktionell och flexibel serviceanläggning som blir en heltäckande bas för Zeppelins samtliga verksamheter i regionen. Anläggningen kommer också att vara utgångspunkt för Zeppelins fältservicemekaniker i västra Sverige liksom Zeppelins hyrverksamhet Zeppelin Rental Sverige.

Klimatsmart anläggning på 31 000 kvadratmeter tomtyta

Anläggningen som ligger granne med Landvetter flygplats etableras på en tomtyta som är hela 31 000 kvadratmeter stor. Den totala lokalytan är cirka 9000 kvm varav verkstad, lager och kontor omfattar cirka 7800 kvm.

Ett stort fokus är att bygga klimatsmart.

– Anläggningen kommer att vara miljöcertifierad enligt BREEAM In-Use. Zeppelin-koncernen jobbar målmedvetet med att alla strategiska affärsenheter ska vara CO2-neutrala innan 2030, både när det gäller lokaler och verksamhet. Anläggningen i Landvetter skräddarsys och möter det kravet helt, betonar Volker Poßögel, Zeppelin.

Komplett centrum för Zeppelin

Den nya huvudanläggningen kommer att vara ett viktigt nav för Zeppelin i västra Sverige men även betydelsefullt ur ett nationellt perspektiv.

– I Landvetter får vi möjligheten att samla nyckelpersoner och kompetenser vilket är ett viktigt mervärde för våra kunder. Tack vare det utvalda läget kan fler nyttja anläggningen från ett större upptagningsområde och det blir enklare att ta sig till oss oavsett färdsätt, berättar Volker Poßögel.

Invigning våren 2024

Byggtiden planeras till cirka 1,5 år och anläggningen beräknas vara klar under våren 2024.

Förutom att GBJ Bygg Väst AB har utsetts till totalentreprenör har fastighetskonsulterna Sundborn & Penden varit rådgivare i projektet. Arkitekter är Semrén och Månsson.