Nyheter

Volkswagens framtida mobilitetslösningar förverkligas med slutförandet av Europcar-transaktionen

Tillsammans med sina konsortiepartners Attestor och Pon Holdings kommer Volkswagen att påskynda Europcar Mobility Groups omställning till att bli ledande inom hållbar mobilitet.

Volkswagen levererade ytterligare en viktig milstolpe i sin strategi NEW AUTO med slutförandet av Europcar-transaktionen. Koncernen strävar efter att säkra en betydande andel av den globala marknaden för mobilitetstjänster som förväntas växa snabbt under decenniet.

Tillsammans med sina konsortiepartners Attestor och Pon Holdings kommer Volkswagen att påskynda Europcar Mobility Groups omställning till att bli ledande inom hållbar mobilitet genom teknik och data. Europcar kommer att fortsätta sina befintliga partnerskap samtidigt som företaget blir en hörnsten i Volkswagens framtida mobilitetsplattform. Europcar Mobility Groups erbjudande kommer att tillgodose en mängd olika mobilitetsbehov hos kunderna, från bildelning i några timmar till bilabonnemang i flera månader.

Pilotfaser för mobilitetstjänster i partnerskap mellan Volkswagen, Porsche Bank och Europcar kommer att inledas redan under fjärde kvartalet 2022 i Wien. Hamburg väntas följa under första kvartalet 2023. Ett viktigt nästa steg för plattformen är introduktionen av autonoma fordon under andra halvan av decenniet. Detta möjliggör helt nya tjänster och lyfter verksamheten till en ännu högre effektivitets- och lönsamhetsnivå.

Christian Dahlheim, vd för Volkswagen Financial Services:

– Vi är mycket glada över att vår kundfokuserade vision om framtidens mobilitet förverkligas i och med slutförandet av Europcar-transaktionen. Ett dedikerat team tillför viktiga funktioner och tillgångar som hjälper oss att snabbt förverkliga våra planer. Vår förväntan är att de allra flesta fortfarande kommer att föredra individuell mobilitet 2030, men det kommer mer att handla om att använda och mindre om att äga fordon. Vår nya mobilitetsplattform kommer att svara perfekt på denna trend med ett mycket flexibelt och bekvämt erbjudande nära till hands för våra kunder. Autonoma fordon kommer att förändra spelreglerna och lyfta plattformen till en ännu högre nivå på vägen mot NEW AUTO.

Steg 1: Centralisera alla mobilitetstjänster i den nya plattformen

Volkswagen Financial Services är en viktig del av NEW AUTO och spelar en central roll när det gäller mobilitetslösningar. Koncernens varumärken kommer att erbjuda varumärkesanpassade mobilitetstjänster som är skräddarsydda efter kundernas behov, men allt kommer att förvaltas i den nya centrala plattformen. Dessutom planeras ett övergripande erbjudande. En app kommer att ge tillgång till en mängd olika bekväma och sömlösa tjänster i framtiden. En gemensam fordonsflotta som täcker alla dessa tjänster – från biluthyrning och bilabonnemang till bilpooler och s k ride hailing – säkerställer en hög grad av tillgänglighet, kapacitet och uthyrningsbarhet.

Europcar kommer att bli en hörnsten i mobilitetsplattformen. Företaget erbjuder avancerade funktioner för hantering av fordonsflottan samt ett starkt nätverk av stationer på stora flygplatser, järnvägsstationer och viktiga platser i staden. Tillsammans med deras dedikerade team var det därför koncernens förstahandsval för en snabb upprampning av plattformen.

Kunderna i Wien kommer att kunna uppleva de första pilottjänsterna från och med fjärde kvartalet i år. Kort därefter följer Hamburg under första kvartalet 2023.

Steg 2: Ta plattformen till en helt ny nivå med självkörande bilar

När självkörande bilar läggs till i fordonsflottan kommer mobilitetsplattformen att tilltala ännu fler privat- och företagskunder. Utsikterna för Mobility as a Service och Transport as a Service är mycket lovande under de kommande åren. Dessutom kommer driften av plattformen att bli ännu mer effektiv och lönsam eftersom fordon automatiskt kan flyttas mellan olika platser beroende på efterfrågan och mycket mer.

Volkswagen-koncernen testar för närvarande den första autonoma ID. Buzz i pilotprojekt i München och Hamburg, och planerar att genomföra liknande projekt för autonom körning i andra större städer i Europa, Kina och USA. 2025 kommer Volkswagen att tillhandahålla sin första kommersiella självkörande mobilitetstjänst i Europa, och kort därefter USA.

Europcar Mobility Group består av flera välkända varumärken

Europcar Mobility Group är en stor aktör på mobilitetsmarknaderna. Koncernen erbjuder ett brett utbud av hyrbils- och skåpbilstjänster – vare sig det gäller några timmar, några dagar, en vecka, en månad eller mer. Koncernens fem stora varumärken är: Europcar – den europeiska ledaren inom uthyrning av bilar och lätta nyttofordon, Goldcar, InterRent, Ubeeqo och Buchbinder. Europcar Mobility Group levererar sina mobilitetslösningar över hela världen via ett nätverk i över 140 länder.