Nyheter

Stena Line introducerar den andra stora E-Flexer-färjan

Stena Line introducerar den andra stora färjan av typen E-Flexer för trafik på rutten Karlskrona-Gdynia: I december 2022 kommer den helt nya Stena Ebba ansluta sig till systerfartyget Stena Estelle som kommer att förbinda södra Sverige och Polen från Augusti.

De två nya fartygen är de största i E-Flexerflottan från Stena Line och har en utökad kapacitet med 50 procent fler hytter, 30 procent fler passagerare och 15 procent mer lastförmåga jämfört med befintliga E-Flexer-fartyg.

– Södra Östersjön är en nyckelregion för Stena Line och vår Karlskrona-Gdynia rutt är en ryggrad för vår ambition att växa och fortsätta expandera. Stena Ebba kommer, tillsammans med systerfartyget Stena Estelle, sätta en ny standard för flexibilitet, servicefokus och kundupplevelse. De är de största fartygen i vår framgångsrika E-Flexer-flotta och vi är stolta över att inom kort ha Stena Ebba och Stena Estelle för att sammanlänka några av de mest dynamiska marknaderna i Europa, säger Niclas Mårtensson, vd Stena Line.

Med sina 240 meters längd är Stena Ebba och Stena Estelle 36 meter längre än Stena Edda, Stena Embla och Stena Estrid, de tre andra fartygen av typen E-Flexer hos Stena Line. De två nya E-Flexer-färjorna har båda en kapacitet på 3,600 lastmeter och erbjuder utrymme för 1,200 passagerare. Detta innebär att de lämpar sig utmärkt för ökade krav för transport av frakt och passagerare mellan Polen och Sverige. Liksom övriga E-Flexers har Stena Ebba och Stena Estelle en optimerad skrovdesign, propellrar och roder för maximal effektivitet samtidigt som de är anpassade för alternativa bränslen i framtiden.

Med dessa två stora E-Flexer-fartyg fortsätter Stena Line sin expansion i Östersjön, där företaget under senare år introducerat de förlängda färjorna Stena Scandica och Stena Baltica på rutten Nynäshamn-Ventspils, liksom öppnandet av den nya linjen till Finland, Nynäshamn-Hangö.

Korta fakta om Stena Ebba:

Systerfartyg till Stena Estelle

Introduceras på Karlskrona-Gdynia i december 2022

Längd: 240 meter

Djup: 6,4 meter

Bredd: 28 meter

Kapacitet: 3,600 lastmeter, 1,200 passagerare, 263 hytter.