Nyheter

LKAB väljer Green Cargo som operatör för gruvbolagets transporter

LKAB har valt Green Cargo som operatör för gruvbolagets transporter av insatsvaror mellan Luleå och Malmfälten. Affären bygger på ett flerårigt avtal som träder i kraft vid årsskiftet. Trafiken omfattar sju omlopp per vecka året runt samt rangering i Luleå, Gällivare och Kiruna.

Den totala transporten per dag med insatstågen är cirka 1 200 ton produkter. Det motsvarar 24 långtradare som skulle avgå en i timmen, dygnet runt, året runt, fram och tillbaka Luleå-Malmfälten.

– Vi är både glada och stolta över att återfå det här förtroendet. Det innebär en kraftfull utökning av vår redan befintliga närvaro i en av Sveriges viktigaste och mest expansiva regioner. Vi kommer tillsammans med LKAB stärka och utveckla järnvägstransportens roll som en viktig komponent i de helt nödvändiga fossilfria värdekedjorna som skapas i norra Sverige, säger Ted Söderholm, vd på Green Cargo.

En avgörande del i Green Cargos erbjudande för att kunna erbjuda den redundans som efterfrågas är den egna etablerade verkstaden i Boden som arbetar med förebyggande underhåll, översyn och reparation av både el- och diesellok samt fältservice. Verksamheten är också bas för vintertester av både nya loktyper och vagnar, för att kunna skapa robusta och trygga transportlösningar över tid åt Green Cargos kunder.

– Järnvägstransporterna är avgörande för vår verksamhet, inte bara malmtågen utan även dessa tåg som transporterar insatsvaror till våra egna processer. Kontinuerlig tillförsel av cement är exempelvis nödvändig för att vi ska kunna bergförstärka våra gruvor under jord. Det här avtalet säkrar de transporterna och innebär större flexibilitet i logistiken inför vår stora gröna omställning. Vi ser fram emot samarbetet med Green Cargo, säger Linda Bjurholt, logistikchef på LKAB och vd på LKAB Malmtrafik.

Digitala tjänster del av erbjudandet

Samtidigt moderniseras och utvecklas Green Cargos kundgränssnitt där LKAB kommer få ett dedikerat kundserviceteam som tar ett helhetsansvar för leveranser och utveckling av nya både digitala och operativa tjänster.

– De digitala tjänster Green Cargo framåt erbjuder är nästa stora steg som möjliggör effektiviseringar hos våra kunder. Vi tar en roll högre upp i kundernas värdekedjor med hjälp av API och artificiell intelligens som övervakar lagernivåer hos kund och beställer tillförsel av råvara per automatik, säger Johan Roswall, strategisk säljare på Green Cargo.