Nyheter

Almega: ”Tesla visar att strejkreglerna måste moderniseras”

”Flera hot om storkonflikt från LO och Teslastrejken gör det tydligt: Det är hög tid att reformera strejkrätten. Reglerna om sympatikonflikter bör skärpas och nya regler om proportionalitet måste införas. Om inte fack och näringsliv kan komma överens sinsemellan får politikerna hota med lagstiftning.”

Det skriver Ann Öberg, vd, Almega, Jonas Stenmo, chefsjurist, Almega och Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef, Almega i en debattartikel i Dagens Nyheter idag:

”Under årets avtals­rörelse har det tecknats närmare 470 kollektivavtal som omfattar 2,3 miljoner löntagare. För Almegas del har drygt 130 avtal träffats. Det är bra. Mindre bra är att LO vid tre tillfällen hotade hela arbetsmarknaden med storkonflikt. I samtliga fall handlade det om relativt begränsade frågor på arbetsmarknaden, men där varslen hade fått stora konsekvenser för hela Sverige.”

”Det första fallet rörde ett avtal för anställda vid golfbanor och trädgårds­anläggningar, det andra hemstädningsavtalet vilket omfattar 6 000 anställda. I det tredje fallet handlade det om vilket av två fullt legitima avtal som skulle tillämpas vid städning på byggarbetsplatser.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/tesla-visar-att-strejkreglerna-maste-moderniseras/

Foto: Blomst