Nyheter

Stor betongleverans till flodbank i polska Elbląg – Förbinder Wisłalagunen med Östersjön

Thomas Beton i Polen, som ingår i svenskägda Thomas Concrete Group, har sedan 2021 levererat 55 000 kubikmeter betong för att förstärka flodbanken i staden Elblag i Polen. Projektet kommer att vara klart i slutet av detta år och omfattar över 50 000 kubikmeter hydroteknisk betong för att säkerställa stadens långsiktiga skydd mot översvämningar.

Projektet påbörjades i januari 2021 och den första betongleveransen gjordes av Thomas Beton i augusti samma år. En majoritet av betongen – 50 000 kubikmeter – är hydroteknisk, vilket betyder att den står emot vatten på ett effektivt sätt. Totalt har mer än 55 000 kubikmeter betong levererats till projektet.

– Trots utmaningen att pumpa hydromixen i en pipeline som flöt på floden, lyckades vi framgångsrikt leverera flera varianter av hydroteknisk betong och säkerställa kontinuerlig leverans till projektet, säger Krzysztof Płotkowski, Regional Technologist, Thomas Beton, Polen.

Projektet kommer att vara klart vid slutet av detta år. Flodbanken kommer att fungera som ett försvar mot naturliga krafter och skydda staden Elbląg och dess invånare från översvämningar under många år framöver.