Nyheter

Undersökning avslöjar värsta störningsmomenten i videosamtal

Jobbrelaterade videosamtal är numera en del av arbetsvardagen för många svenskar och en ny undersökning från Kantar SIFO på uppdrag av Dell Technologies avslöjar de värsta irritationsmomenten. Siffrorna visar också hur jobbrelaterade videosamtal gjort svenskar mer självmedvetna.

Topplista – värsta störningsmomenten under jobbrelaterade videosamtal

Att deltagare har störande ljud i bakgrunden (30%)

Att deltagare gör något annat (svarar på mail, telefon etc.) under mötet (22%)

Att deltagare har familjemedlemmar som rör sig i bakgrunden (19%)

Att deltagare glömmer att ta bort ”mute” när de ska prata (17%)

Att deltagare medverkar utan kamera (16%)

I samband med pandemin exploderade de jobbrelaterade videosamtalen hemifrån och en konsekvens av detta var att svenskar mer än tidigare också fick insyn i varandras hemmamiljöer. Bakgrunden i kamerabilden kan avslöja allt från när man senast städade till vilka böcker som gömmer sig i bokhylla.

– Distansarbete har förbättrat livskvalitén för många svenskar samtidigt som man också bjudit in kollegor i ens hem via videosamtal och siffrorna visar att det finns generationsskillnader i hur man förhåller sig till det, där yngre svenskar exempelvis mer stör sig på stökiga bakgrundsmiljöer och störande ljud än äldre svenskar, säger Mats Jentzen försäljningschef för klientlösningar på Dell Technologies.

Var tredje ändrar bakgrunden

Den nya statistiken visar också hur jobbrelaterade videosamtal gjort svenskar mer självmedvetna. Var tredje svensk, 33 procent, ändrar i hemmabakgrunden för att det ska se mer professionellt ut, inför jobbrelaterade videosamtal. Mest benägna att fixa till bakgrunden är svenskar i åldrarna 35–49 (39%) år samt stockholmare (42%). Minst brydda kring hur det ser ut i bakgrunden när de har videosamtal är smålänningar (26%).

– Med videosamtalen började vi bjuda in arbetskollegor att se hur det ser ut hemma hos oss och i skenet av detta är det inte så konstigt att många av oss också blev en smula självmedvetna och kanske flyttade om lite i bildbakgrunden. Samtidigt som investeringar i en riktig webbkamera och andra hjälpmedel så klart hjälper har nog många också uppskattat funktionen som gör bakgrunden oskarp de dagar då hemmakaoset riskerar att göra sig påmint i jobbsamtalet, fortsätter Mats Jentzen.

Om undersökningen från Kantar SIFO

Undersökningen genomfördes på uppdrag av Dell Technologies av Kantar Sifos webbpanel under perioden 22–25 juni 2023. Totalt intervjuades 1254 personer i åldern 18–65 år, varav 1059 personer var i sysselsättning. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Media Sifos webbpanel.

Foto: Tina Koehler