Nyheter

För en framtid med nollutsläpp: Nissan produktionsstartar tre elbilsmodeller

Nissan tillkännager två nya elbilar med produktion i Storbritannien. Utbyggnaden av EV36Zero kommer att kräva en tredje gigafabrik för att stödja Storbritanniens största bilfabrik. Nissan EV-åtagande möjliggör investeringar på upp till 3 miljarder pund i tre modeller, batteriproduktion och infrastruktur. Helelektriska framtida versioner av flaggskeppsmodellerna Nissan Qashqai, JUKE och LEAF bekräftade. Framtida modeller inspireras av Hyper Urban, Hyper Punk och Chill-Out konceptet.

Nissan laddar framåt med sin vision om en framtid med nollutsläpp, och bekräftar att alla tre modellerna som tillverkas vid dess brittiska fabrik kommer att vara 100 % elektriska.

Dagens tillkännagivande innebär att EV36Zero-navet i Sunderland, kommer att bestå av tre elfordon, tre gigafabriker med en investering på upp till 3 miljarder pund vilket är goda nyheter för Nissans 7 000 anställda i Storbritannien och de 30 000 jobb som stöds i den brittiska leveranskedjan.

Transformationsprojektet inkluderar inte bara framtida helelektriska versioner av Nissans flaggskepp Qashqai och JUKE crossovers, Nissan bekräftar även idag att det tredje fordonet som planeras för produktion i Storbritannien kommer att vara nästa generations Nissan LEAF, bilen som banade väg för elektrifieringen.

Både fordons- och batteritillverkningen kommer att drivas av EV36Zero Microgrid, som kommer att inkludera vind- och solkraftsparker som kommer att ha förmågan att leverera 100 % förnybar el till Nissan och dess närliggande leverantörer.

Nissans VD och koncernchef Makoto Uchida tillkännagav idag planerna för kollegor vid Sunderland-fabriken:

– Spännande, elfordon är kärnan i våra planer för att uppnå koldioxidneutralitet. Med elektriska versioner av våra europeiska kärnmodeller på väg, accelererar vi mot en ny era för Nissan, för industrin och för våra kunder. EV36Zero-projektet sätter vår fabrik i Sunderland, Storbritanniens största bilfabrik någonsin. Det innebär att vårt brittiska team kommer att designa, konstruera och tillverka framtidens fordon, vilket driver oss mot en helelektrisk framtid för Nissan i Europa.

Dagens tillkännagivande följer Nissans bekräftelse att alla dess nya bilar i Europa från och med nu kommer att vara helt elektriska, och att man förväntar sig att dess personbilssortiment i Europa kommer att vara 100 % elektriskt år 2030. Det bygger också på Nissans Ambition 2030-vision att bli ett verkligt hållbart företag som driver mot en renare, säkrare och mer inkluderande värld.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak:

– Nissans investering är ett massivt förtroende för Storbritanniens bilindustri, som redan bidrar med 71 miljarder pund om året till vår ekonomi. Denna satsning kommer utan tvekan att säkra Sunderlands framtid som Storbritanniens Silicon Valley för innovation och tillverkning av elfordon.