Nyheter

Årets Pickup utsedd

Pickup Award från International Van of the Year (IVotY) går till Amarok från Volkswagen Transportbilar. För tredje gången, efter vinster både 2011 och 2017, tilldelades nya Amarok  ”International Pick-up Award” (IPUA) 2023. IPUA-juryn på 20 personer var imponerade av nya Amarok under testkörningarna i och runt Aten.

Det här är Amarok: På logistik- och transportmässan Solutrans 2023 i Lyon delades en speciell utmärkelse ut. IPUA, som står för ”International Pick-up Award”, delas endast ut vartannat eller vart tredje år. Och nya Amarok från Volkswagen Transporbilar har vunnit – igen! Det innebär att pickupen nu har fått denna utmärkelse för tredje gången efter vinst 2011 (för åren 2012 och 2013) och 2017 (för åren 2018 och 2019). Den här gången delar Amarok förstaplatsen med sin samarbetspartner Ford och sin Ranger-modell för 2024 och 2025.

– Även om det är ett samarbetsprojekt har Volkswagen Transportbilars designteam lyckats bibehålla företagets unika utseende och välkända köregenskaper, vilket kunderna kommer att vittna om, förklarar Jarlath Sweeney, ordförande för IVotY- och IPUA-juryn samt motorjournalist från Irland. I den här sjunde IPUA-tävlingen kommer den nya generationen Amarok att lägga till titlarna som vanns 2011 och återigen 2017, med den uppgraderade versionen, fortsätter Sweeney. Därför har Amarok alltid vunnit med den senaste modellen – i den internationella IPUA-juryns första, fjärde och nu sjunde pickuptest 2023.

– Amarok är en pickup som levererar pålitliga prestanda både på och utanför vägen. Det imponerade på juryn i båda fallen. ”International Pick-up Award” för 2024 och 2025 innebär att Amarok redan har uppnått tre utmärkelser under 14 års produktion. Det här förtroendet är en hyllning till hela teamet på Volkswagen Transportbilar. Stort tack för hjälpen!, sa Karl Bernqvist vid prisutdelningen i Lyon.

Karl kommer från Sverige och har en bakgrund hos bland annat Scania och idag sitter han i Volkswagen Transportbilars högsta ledning med ansvar för inköp.

Volkswagen Transportbilar tar den nya pickupen till Europa i fem modellserier som TDI-diesel med fyra motor-/växellådsvarianter. I Sverige erbjuds den i fyra modellserier och med två drivlinor. Efterfrågan på Amarok är i vissa fall högre än tillgången under uppstartsfasen av produktionen. På vissa marknader är Amarok och vissa av dess modellvarianter redan slutsålda för 2023. Nya Amarok tillverkas uteslutande på Silverton-fabriken i Sydafrika.

Fler än 25 assistanssystem, skärmar på upp till 12,3 tum, en praktisk mix av digitala och analoga reglage samt högkvalitativa material ger en premiumkänsla i nya Amarok. Tack vare en nyttolast på upp till ett ton, en maximal släpvagnsvikt på 3,5 ton och en förbättrad flakkonstruktion klarar nya Amarok alla tänkbara arbets- och fritidsuppgifter. I Europa är nya Amarok konstruerad som en fyradörrars pickup med dubbelhytt. Med 5 350 mm är nya Amarok knappt 10 centimeter längre än sin föregångare. Ett axelavstånd på 3 270 mm motsvarar en ökning med 17 centimeter. Det ger ännu mer plats i dubbelhytten.

Tekniken och den nya utrustningen med ett flertal hjälpsystem och 360-graderskamerabilder underlättar dessutom terrängkörningen avsevärt. Fordonet har nu ett vadningsdjup på 80 cm, i stället för de tidigare 50 cm.

Kortare överhäng och inte minst de kraftfulla motor-/växellådskombinationerna bidrar också till detta. Det finns 2,0-liters turbodieselversioner med en effekt på 125 och 151 kW samt en 3,0-liters sexcylindrig dieselversion med 177 kW. I Sverige erbjuds den starkaste 4-cylindriga motorn (500 Nm) samt den 6-cylindriga (600Nm).

Båda motorerna kommer med en 10-växlad automatväxellåda och det mest avancerade 4MOTION-fyrhjulsdriftsystemet som standard; Ökad inkopplingsbar fyrhjulsdrift (4A, 2H, 4H, 4L). Dessa toppversioner erbjuder en variabel och därmed automatisk kraftfördelning mellan fram- och bakaxeln via en lamellkoppling. Nya Amarok har därför tillräckligt med kraft för att dra stora laster eller förflytta sig framåt även i utmanande terräng. Nya Amarok kostar från 589.000 kr (exkl moms).

Den överlägsna följeslagaren i vardagen är redan som grund utrustad med LED-strålkastare, dragkrok, multifunktionsratt, parkeringsvärmare, 10-tums infotainmentsystem och digitalt instrumentkluster, parkeringssensorer fram och bak, inklusive backkamerasystem och fickparkeringsassistent.

På bilden: Pickup-of-the-year Amarok – Karl Bernquist tar emot priset som utdelas för tredje gången till modellen