Nyheter

13 nya laddplatser i Sverige

Circle K erhåller återigen stöd från Energimyndighetens utlysning ”Regionala elektrifieringspiloter tunga transporter”, och det gäller för 13 stationer på strategiska platser runt om i Sverige. Stödet kommer innebära 52 nya laddplatser som dessutom kommer att ha marknadens högsta effekt på 400 kW per laddare, och med detta befästs återigen Circle Ks drivande position i omställningen för tung trafik.

Redan idag är Circle K längst fram när det kommer till ultrasnabbladdning för tung trafik, med sina 52 laddplatser. Den nya omgången av elektrifieringspiloter omfattar i skrivande stund 13 stationer, där alla utom Varberg Nord innebär helt nya etableringsplatser. Det nya stödet innebär väsentligt ökad tillgänglighet över landet och ungefär hälften av laddarna beräknas vara i drift under 2024, resten under 2025. Bidraget täcker ca 70 % av kostnaden (utöver eventuella markköp), och resterande investerar Circle K själva.

– Vi är redo att ta nya stora kliv i omställningen för tung trafik, och det är alltid roligt att ha ledartröjan – och kunna fortsätta förvalta den på ett bra sätt. Vi fokuserar i denna omgång på förtätning av nätverket längs de stora vägarna E4, E6 och E20 samt också fortsätta att stötta utbyggnaden för vintertestverksamheten i Norrbotten tillsammans med Testinfra Sweden, säger Lennart Olsson, ansvarig för elektrifiering av tung trafik på Circle K.

Det finns i dagsläget strax över 400 eldrivna lastbilar i Sverige, så trots att marknaden är relativt begränsad ännu så är en snabb och effektiv utbyggnad av laddinfrastruktur nödvändig för att åkerierna ska våga satsa på en elektrifierad fordonsflotta.

De platser som ingår i den nya planen är:

Orsa

Hallstahammar

Uddevalla Hogstorp

Strömstad E6

Ulricehamn (i samarbete med Borås LBC)

Borås (i samarbete med Borås LBC)

Kållered

Eskilstuna

Värnamo

Svedala

Överkalix (tillsammans med Testinfra Sweden)

Storuman (tillsammans med Testinfra Sweden)

Varberg Nord (ytterligare fyra laddplatser)

Alla stationer har sökts med stöd av åkerier runt om i Sverige, däribland Borås LBC där Circle K kommer bygga publik laddning på deras terminaler i Borås och Ulricehamn.