Nyheter

Peter Jeppsson, tidigare vice vd i Svenskt Näringsliv: ”Facken gör freds­plikten värdelös”

”Rätten till sympati­åtgärder i konflikter på arbetsmarknaden måste snarast avskaffas eller åtminstone inskränkas.”

Det skriver Peter Jeppsson, tidigare vice vd i Svenskt Näringsliv i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”På arbetsmarknaden pågår nu en konflikt kring den amerikanska biltillverkaren Tesla som inte vill teckna kollektiv­avtal med IF Metall. Konflikten har fått hela fackförenings­rörelsen på fötter. Den använder nu alla till buds stående medel för att tvinga Tesla till avtal. Facken försöker rättfärdiga sina konflikt­åtgärder genom att hävda att en bärande del av den svenska arbets­marknads­modellen är att alla företag ska ha kollektiv­avtal.”

”Men facken har fel. Den svenska modellen innebär inte att alla företag ska vara bundna av kollektiv­avtal. Vad den innebär är att det är parterna på arbets­marknaden som kommer överens om spelreglerna och att politiken sätter ramverket, men i övrigt inte lägger sig i. När modellen fungerar, och det har den under lång tid gjort väldigt väl, så blir de kollektiv­avtalade villkoren vägledande även för företag utan kollektiv­avtal.”

”I konflikten mellan IF Metall och Tesla har ett antal andra LO-fack ställt sig bakom IF Metall genom att varsla om och vidta så kallade sympati­åtgärder. Eftersom den ursprungliga konflikten torde vara tillåten enligt lag så är det också tillåtet för andra fack att vidta strids­åtgärder för att stötta och bidra till att tvinga fram en uppgörelse.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/a/EQ8VwK/peter-jeppsson-facken-gor-fredsplikten-vardelos

Foto: Craig Adderley