Nyheter

Volvo L110H och L120H uppdateras med fokus på produktivitet

20-tonsmaskinerna som lanserades för ett årtionde sedan och fortfarande kör hårt har genomgått en rad uppgraderingar, inklusive ny motor och elektronik, plus många underhållsvänliga funktioner som säkerställer ökad prestanda och drifttid under det närmaste årtiondet.

L110H och L120H hjullastare har utgjort stöttepelarna i Volvo Construction Equipments (Volvo CE) produktlinje av medelstora hjullastare sedan de lanserades 2014. Med sitt breda utbud av redskap för olika användningsområden (inklusive uppslagslastningsskopor på 3,0–3,6 m³), sin produktivitet och sitt enkla underhåll – för att inte tala om förarkomfort – är det inte alls överraskande att över 13 000 fordon sålts de senaste tio åren.

Men även de bästa maskiner måste hänga med sin tid, så nu har ingenjörerna sett till att L110H och L120H genomgått en heltäckande uppfräschning med fokus på ökad drifttid och ändamålsenlighet – för såväl förare som tekniker.

Regenerering under drift

Den största och mest uppseendeväckande aspekten av uppgraderingen är tillägget av en ny Volvo-motor. Till skillnad från föregångaren regenereras den nya motorn automatiskt under drift – vilket innebär att du inte behöver stanna och parkera. Tekniken har funnits på företagets större hjullastare sedan tidigare och är väl beprövad.

Motorn har även en ny elektrisk pump som primar bränslesystemet och gör proceduren snabbare och bekvämare än med den tidigare manuella pumpen. Och när bränslet når motorn kan du vara säker på att det är rent – tack vare nya uppfångande bränslefilter.

De säkerställer inte bara god vattenavskiljning utan hjälper också till att förlänga serviceintervallet för motorn till imponerande 1 000 timmar.

Uppgraderad elektronik

Båda hjullastarna har nu ett helt nytt tändningslås kopplat till huvudbrytaren, som tagits fram för att göra livet lättare för förarna. Precis som på Volvos ramstyrda dumprar aktiverar startnyckeln nu maskinen och tillför ström, så att du slipper slå till huvudbrytaren på marknivå innan du kliver in i hytten och påbörjar ditt skift.

Den här tekniken lanserades först på Volvo CE:s hjullastare L60HL70HL90H och L350H, med idel positiv respons från förarna. Förutom att det underlättar för förarna vid uppstart och nedstängning avlägsnas dessutom risken för att köra slut på batteriet över natten för att huvudbrytaren lämnats påslagen.

Den nya tändningslåset med inbyggd huvudbrytare är även framtagen med tekniker i åtanke. En annan funktion som återfinns på L60H–L90H och L350H, lanseras nu också som standard på L110H–L120H – en lockout-tagout. Den här funktionen som är känd under förkortningen ”LOTO” gör det lättare att låsa batterifrånskiljaren i OFF-läget – och förbättrar elsäkerheten vid underhållsarbete.

Trotjänarna L110H och L120H har fortfarande kvar alla de andra funktionerna och fördelarna som gjort dem så populära under det senaste årtiondet. Det här uppgraderingspaketet höjer produktiviteten och ändamålsenligheten ytterligare på maskiner som alltid varit konstruerade med förarna och teknikerna i åtanke.

L110H och L120H utgör en del av en heltäckande produktlinje med hjullastare från Volvo Construction Equipment – från kompakta 4,5-tons L20 Electric upp till företagets tungviktare L350H med en maskinvikt på 50 ton.

Mer information hittar du på Swecons webbplats: 

L110HL120H.