Nyheter

JLR skriver avtal med Fortescu om batterintelligensteknik för lyxfordon

JLR har tecknat ett flerårigt avtal för att använda Fortescues avancerade programvara, Elysia, i sina nästa generations elfordon. Programvaran kommer att bidra till att förbättra JLR:s lyxfordon med förlängd batterilivslängd, säkerhet och prestanda.

Med start i nya Range Rover Electric, som lanseras senare i år, kommer Fortescues Elysia-programvara att övervaka alla framtida JLR EV. Detta kommer att ge kunderna en bättre ägarupplevelse med snabbare laddning, förbättrad tillförlitlighet och ökad räckvidd.

Övervakning av batterihälsan under hela dess livslängd kommer att stödja hållbarhet genom att göra det enklare att överföra använda batterier från elfordon till andra produkter.

Fortescues innovativa programvara använder data baserad på fysisk teori och sannolikhetsbaserad artificiell intelligens för att identifiera och lösa batteriproblem, vilket hjälper JLR att optimera batteriprestanda och säkerhet för kunderna.

Detta samarbete är en del av JLR:s Reimagine-strategi för att elektrifiera alla sina varumärken till 2030 och uppnå koldioxidneutralitet till 2039. Fortescue har egna ambitiösa mål för att minska koldioxidutsläppen, inklusive att eliminera utsläpp från sin verksamhet till 2030 (Scope 1 & 2).

Thomas Mueller, Executive Director, Product Engineering på JLR:

– Fortescues teknologi kommer att ge JLR ännu större tillgång till dataanalys, vilket är avgörande när vi elektrifierar hela vår fordonsportfölj till 2030. När industrin övergår till elektrifiering är samarbeten som dessa avgörande, eftersom vi strävar efter att ytterligare förbättra säkerheten, prestandan och livslängden för våra batterier.

Mark Hutchinson, VD för Fortescue:

– Detta samarbete visar upp det bästa av banbrytande innovation och ingenjörskonst. Genom Fortescues banbrytande programvara kommer JLR att dra nytta av en ny nivå av tillgång till batteridata och ett revolutionerande sätt att övervaka sina produkter i verkligheten, vilket säkerställer att varje produkt lever upp till varumärkets exceptionellt höga standarder. De lärdomar och innovationer vi båda har fått från motorsport tillämpas nu på hanteringen av batterisystem på våra vägar, vilket öppnar upp en ledande framtid för EV-prestanda för JLR:s kunder.

Detta strategiska samarbete gör det möjligt för JLR att få detaljerade insikter i batteriets tillstånd och erbjuda specifika rekommendationer för att förbättra prestandan genom programvaruuppdateringar.

Samarbeten som detta är nyckeln till JLR:s Reimagine-strategi. I december 2023 samarbetade JLR med Tata Communications för att ansluta 128 globala platser med avancerade digitala kapaciteter, vilket stöder JLR:s vision om modern lyx och hållbarhet.