Nyheter

Lease a Bike uppmanar företag att cykla till jobbet för välgörenhet – donerar summan till Frihet på cykel

Nu lanserar Lease a Bike initiativet och framgångskonceptet Bike to Work Days i Sverige. Mellan 3-7 juni krokar förmånscykeltjänsten arm med Cykelfrämjandet för att uppmuntra företag och deras anställda att cykla till jobbet för välgörenhet. För varje cyklad kilometer donerar Lease a Bike en krona till den ideella organisationen Frihet på cykel – ett initiativ från Cykelfrämjandet som genom kurser får fler att lära sig cykla.

Genom initiativet vill Lease a Bike tillsammans med Cykelfrämjandet främja hållbar pendling och göra det möjligt för fler att få uppleva frihetskänslan på cykeln.

Lease a Bike är Sveriges snabbast växande fullservice-tjänst inom förmånscyklar. Sedan lanseringen på den svenska marknaden 2022 har över 2 000 svenska arbetsgivare anslutit sig till tjänsten, och kundbasen inkluderar både kommuner och några av Sveriges största företag.

För första gången på den svenska marknaden genomför nu leasingaktören Bike to Work Days, tillsammans med CykelfrämjandetMed start på World Bicycle Day den 3 juni och fram till den 7 juni uppmanar man svenska arbetsgivare och anställda att cykla till jobbet för välgörenhet. För varje kilometer som cyklas under veckan donerar Lease a Bike en krona till den ideella organisationen Frihet på cykel, som anordnar cykelkurser för de som inte fått möjlighet att lära sig cykla.

Frihet på cykel är ett initiativ från Cykelfrämjandet som arbetar för att göra cykling tillgängligt för alla. Under 2023 lärde sig fler än 800 personer sig att cykla genom den ideella organisationen och Cykelfrämjandet ser en ständigt växande efterfrågan på fler kurstillfällen.

– Vi är otroligt glada över att samarbeta med Lease a Bike under Bike to Work Days. I Sverige ska alla få möjlighet att lära sig cykla. Det är en frihetsfråga, en hälsofråga och en inkluderingsfråga. Att kunna cykla ses ofta som en självklarhet i Sverige idag. Den som avviker från normen om vilka kunskaper en vuxen person förväntas ha riskerar att begränsas och utestängas både i arbetslivet och på fritiden, säger Ylva Lindqvist, projektledare på Cykelfrämjandet för Frihet på Cykel i Göteborg.

Bike to Work Days är ett globalt initiativ från Lease a Bike och genomförs inte bara i Sverige. Även i Tyskland, Nederländerna, Belgien och Österrike samlas kollegor för att cykla till jobbet för lokala välgörenhetsinitiativ. I Nederländerna, där Bike to work days pågick mellan 13-16 maj, samlades det in drygt 275 000 kronor.

 – Vi är stolta över att anordna Bike to Work Days för första gången i Sverige. Genom att motivera så många svenska arbetsplatser som möjligt att välja cykeln får vi inte bara fler att röra på sig, tillsammans samlar vi också in pengar som gör det möjligt för fler att uppleva frihetskänslan som cykling innebär. Det är en “win-win” helt enkelt, avslutar Daniel Fathi-Najafi, Country Manager på Lease a Bike.

Så fungerar Bike to Work Days

Mellan 20-30 maj kan svenska företag registrera sig på Lease a Bikes hemsida. Företaget behöver inte vara anslutet till Lease a Bike för att vara med och delta. Bike to Work Days startar på World Bicycle Day den 3 juni och pågår till och med 7 juni. För varje cyklad och rapporterad kilometer donerar Lease a Bike en krona till Frihet på Cykel. Förmånscykeltjänsten förbinder sig till att donera minst 25 000 kronor.

Efter att Bike to Work Days avslutats presenteras totalt antal cyklade kilometer och donation per företag.

Registrera ditt företag och läs mer om initiativet Bike to Work Days här: https://leaseabike.se/bike-to-work-days/