Nyheter

Åstorp nästa laddstation för Milence – Viktigt tillskott för logistiken i Helsingborgsregionen

Milence, ett företag som samägs av Daimler Truck, TRATON GROUP och Volvo Group, meddelar idag att de investerar i sin tredje laddstation för tunga fordon i Sverige. Laddstationen i Åstorp blir ett viktigt bidrag till elektrifieringen av Helsingborgregionen och dess roll som logistikhubb.  

Laddningshubben i Åstorp ligger nära E4, den huvudsakliga transportvägen Helsingborg–Stockholm, och i anslutning till ett nybyggt logistikcenter. Den strategiska placeringen förbättrar förutsättningarna för logistikverksamhet i området och markerar regionens engagemang för hållbara transporter.

– Med vår tredje svenska laddningshubb i Åstorp är vi nu verkligen på väg med expansionen av vårt nordiska nätverk. Etableringen är strategiskt belägen och visar vår vilja att etablera högpresterande gröna korridorer över hela Europa. Vi har stora planer på att utöka till fler nyckelplatser, så att alla ellastbilar kan ladda från ett pålitligt och tillgängligt offentligt nätverk, säger Anja van Niersen, vd för Milence.

Utvecklingen av laddstationen i Åstorp sker i två faser:

Fas 1 omfattar 4 laddplatser utrustade med högpresterande laddare för kombinerat laddningssystem (CCS), var och en med kapacitet att leverera en effekt på upp till 400 kW.

I Fas 2 utökas anläggningen till 11 laddplatser och det finns planer på att installera Megawatt Charging System-teknik (MCS) för snabbare och mer tillförlitlig laddning.

Hubben i Åstorp kommer att erbjuda lounge, dusch och toalett till yrkeschaufförer.

Milence vill göra framtidens vägtransporter fossilfria och förverkligar visionen genom att bygga ett nätverk som hanterar alla batterielektriska tunga lastbilar och bussar, oavsett tillverkare. 2027 siktar Milence på att ha minst 1 700 högpresterande laddpunkter över hela Europa.

Om Milence
Med visionen om en fossilfri framtid för tunga transporter satsar Milence stort på laddinfrastruktur. Milence bygger ett omfattande nätverk av högpresterande laddhubbar som kommer att vara tillgängliga för alla typer av batteridrivna lastbilar och bussar, oavsett tillverkare. Målet är att ha minst 1 700 laddpunkter i drift i Europa fram till 2027. I Sverige planeras en laddstation i Varberg, Ödeshög och Åstorp. 
Milence etablerades i juli 2022 som ett joint venture mellan Daimler Truck, TRATON GROUP och Volvo Group, och fungerar som ett oberoende, fristående företag med en initial finansiering på 500 miljoner euro.