Nyheter

Grande Panda: den nya globala spelaren från FIAT

FIAT avslöjar de första bilderna av nya Grande Panda, den förstfödda i den nya modellfamiljen inspirerad av 1980-talets Panda, en kompakt familjebil som svarar på kundernas behov världen över. Nya Fiat Grande Panda är den första modellen i den nya globala line-up baserad på en multi-energiplattform. Grande Panda kommer först att lanseras i Europa, Mellanöstern och Afrika, och kommer att finnas tillgänglig både som 100% elektrisk och hybrid.

Med en totallängd under 4 meter, distinkta linjer och rymligt utrymme är nya Grande Panda perfekt både för att möta familjens komfortbehov och dagens urbana mobilitet.

Med mer än ett sekel av historia är FIAT en av de äldsta verksamma biltillverkarna och ett globalt varumärke som i år firar sitt 125-årsjubileum. Dess historia är fylld av prestationer, rekord, ledarskap och global räckvidd. FIAT är varumärket som alltid håller sina kunder i åtanke. Under året för sitt viktiga jubileum introducerar FIAT nya Grande Panda, en ny global modell idealisk för familjer och den samtida urbana miljön.

Olivier Francois, FIATs VD och Stellantis globala CMO:

– Det bästa sättet att fira FIATs 125 år är att börja skriva de första sidorna i vår framtid, med start med nya Grande Panda. Designad i Turin, Italien av vårt Centro Stile, förkroppsligar FIATs nya skapelse sin föregångares värderingar. Denna kompakta bil är baserad på en global plattform, vilket ger varumärket möjlighet att utöka sin globala räckvidd. Med Grande Panda börjar FIAT nu sin övergång till globala och gemensamma plattformar som täcker alla regioner i världen, och överför de resulterande fördelarna till sina kunder världen över. Faktum är att Grande Panda är perfekt anpassad för familjer och urban mobilitet i alla länder… en riktig FIAT.

Grande Panda är den första nya modellen i familjen och kommer att följas av lanseringen av en my modell varje år fram till 2027. Den nya uppsättningen modeller har designats för att erövra världens gator och komplettera varumärkets line-up. FIATs innovativa projekt är att tillverka bilmodeller på samma globala och multi-energiplattform STLA Smart, vilket gör det möjligt för varumärket att skapa flera olika bilmodeller och svara på kundernas behov världen över.

Fiat Grande Panda: designad i Italien för världen

Designad i Italien vid Centro Stile i Turin, utmärker sig Fiat Grande Panda från andra modeller inom B-segmentet genom sitt kompakta mått på bara 3,99 meter lång — under segmentets genomsnitt på 4,06 m — och distinkta linjer och med välorganiserat utrymme tack vare sin kompakta volym.

Nya Grande Panda  har plats för fem personer och är perfekt för familjelivet. Med målet att förmedla styrka och originalitet, framstår Grande Panda som robust och strukturerad. Den kilformade och dynamiska designen genereras av dess uttalade profilinjer. Grande Panda har utformats för att projicera varumärket in i framtiden med en innovativ och smart användning av utrymmet, en cool personlighet och överraskande funktioner.

Nya Fiat Grande Panda har ett speciellt exteriört utseende med en subtil kombination av strukturerade linjer och mjuka och djärva ytor som betonar de robusta hjulhusen. Dessutom är den italienska känslan uppenbar genom dess ikoniska och ironiska design som är synonym med skönhet. Den kompakta familjebilen kommer med ljusa karossfärger, varav en kommer att vara gul.

Fronten har en kompakt volym med en distinkt ny personlighet. Precisa linjer omsluter en progressiv mesh-arrangemang som skapar ett starkt, elegant utseende, och genererar en punktuering av pixlar från mitten av den glansiga svarta övre grillen till strålkastarna. Närvaron av hasplåt i den nedre centrala delen av stötfångaren bidrar till att betona en UV-attityd, medan strålkastarna, reflekterar fönstren på fasaderna av Lingotto-fabriken.

Dessutom, tillsammans med den unika ljussignaturen, blir DRL-ljusen till indikatorer och lyser upp några av kuberna som visas som horisontella pixlar arrangerade i ett schackmönster.

På sidorna påminner Fiat Grande Pandas silhuett om styrkan hos Panda från 80-talet, med sin obestridliga, självsäkra utstrålning förmedlad av det dynamiska passagerarutrymmet och glasytan.

Den kilformade attityden hos karossen och kupén är väl definierad och förstärks ännu mer av de sluttande takräckena, som rör sig från toppen mot bakänden.Som en hyllning till den klassiska Panda 4×4 är Panda-bokstäverna överraskande: tryckta med tredimensionellt basrelief på dörrarna, reflekterar de den omgivande miljön och animerar den nedre delen av sidan.Dessutom återges den omisskännliga lutningen av den vinkelräta förhållandet med den vertikala volymen på baksidan av den robusta ”C”-pelaren.

För att skapa en linseffekt är en svart kvadratisk emblem ansluten till grafik av glasytan, vilket skapar en slående effekt där de fyra FIAT-bokstäverna förvandlas till fyra staplar som går runt hela bilen.

Baksidan har en djärv karaktär tack vare sina framträdande hjulhus, lutningen av fönstren, den övergripande layouten av bakrutan, strålkastarna som ger Fiat Grande Panda ett skyddande och stabilt utseende och robust markstabilitet. Volymen ökas tack vare integrationen av en glansig svart ram med de tredimensionella bokstäverna Panda — en designhyllning till den ursprungliga Pandan. Slutligen, för att behålla temat av 80-talets geometriska former kombinerat med en futuristisk stil, förstärks de 17-tums diamantskurna lättmetallfälgarna av en fängslande, stiliserad X-design.

Med ett speciellt och nytt designspråk formar Fiat Grande Panda framtiden nu. Det är en del av varumärkets strävan att erbjuda kunder över hela världen en unik bil som uttrycker alla sina värderingar genom sin distinkta design.