Nyheter

Ny studie avslöjar: Svenskar avregistrerar sig efter fem e-postmeddelanden och kräver en rabatt på minst 16 procent

Intuit Inc. (Nasdaq: INTU), den globala finansiella teknikplattformen som ligger bakom Intuit TurboTaxCredit KarmaQuickBooks och Mailchimp, släpper den nya rapporten ”Brand Trust In the Age of Information Overload”, som fokuserar på det förändrade förhållandet mellan varumärke och kund, konsumenternas motivation till köp och hur företag bäst kan nå ut till dem i dagens handelsklimat. Resultaten, som bygger på en undersökning bland 10 000 konsumenter i nio länder – varav 1 000 i Sverige – visar att regelbundna rabattkoder och belöningar (45 procent) är den främsta faktorn som driver på handeln bland svenska konsumenter.

Rapporten identifierar också andra primära egenskaper som konsumenter letar efter när de fattar köpbeslut: fri frakt (41 procent), varumärken som jag har kontakt med/litar på (37 procent), fria returer (36 procent), snabb leverans (35 procent) och varumärken som har en positiv inverkan på miljön och är socialt ansvarstagande (25 procent).

Samtidigt som rapporten lyfter fram en handfull insiktsfulla metoder att införa, pekar den också på marknadsföringsmisstag som bör undvikas. Några av de främsta anledningarna till att svenska konsumenter avregistrerar sig från e-postmeddelanden från varumärken är för att de är repetitiva eller fantasilösa (38 procent), ogrundade påståenden om varumärkets syfte (36 procent) och partiska kommentarer om sociala eller politiska frågor (35 procent). Resultaten visar också att det finns en kvantitativ tröskel: Svenska konsumenter avslutar sin prenumeration på nyhetsbrev om ett varumärke skickar mer än fem e-postmeddelanden per vecka. 

– Det har aldrig varit mer utmanande för svenska företag att bygga förtroende och engagera sina kunder, och det återspeglas i vår senaste undersökning, säger Jim Rudall, Head of EMEA på Intuit Mailchimp. Varumärken arbetar i krävande tider: mycket konkurrens och överflöd av kommunikation, i kombination med ekonomiska och sociala faktorer som inflation och kundförväntningar när det gäller etik och värderingar. Vår senaste rapport innehåller datadrivna strategier att överväga – och dessa, tillsammans med en kraftfull, automatiserad e-post- och marknadsföringsplattform, gör det möjligt för varumärken att genomföra personaliserad marknadsföring i stor skala. 

Trots att förtroendet ligger i topp har mer än en tredjedel (37 procent) av kunderna börjat lita mindre på varumärken i takt med att desinformationen ökar. Förtroendet minskar, men dess betydelse ökar hela tiden. Vad kan varumärken göra för att skapa förtroende från början och upprätthålla det? 

Marknadsförare kan bygga förtroende och driva på försäljning med dessa dataledda marknadsföringstaktiker:

Be om data och ge något i utbyte: Samtidigt som nästan tre av fyra svenska konsumenter (73 procent) behöver få garantier från varumärken att de använder deras data på ett ansvarsfullt sätt, delar över hälften (53 procent) gärna med sig av data till varumärken de litar på. Mer än hälften (51 procent) vill dock se mer värde och mer personalisering i utbyte mot att de delar med sig av data, och bara drygt en tredjedel (37 procent) anser att de för närvarande ser värdet av att göra det.

Förstärk varumärkesambassadörer: Rapporten visar att muntliga rekommendationer via vänner och familj är de mest betrodda rekommendationerna (44 procent), följt av kundutlåtanden och recensioner (33 procent) – båda mycket högre än innehållsskapare och influencers (13 procent). Ett marknadsföringsmässigt smart sätt att utnyttja detta och skapa incitament och belöningar, kan vara genom en rekommendera-till-en-vän-metod. Men man måste samtidigt komma ihåg att ett viktigt sätt att återställa förtroendet för varumärket när det gått förlorat, är genom kundutlåtanden (52 procent). 

Lev upp till varumärkeslöftet: Rapporten visar att de två viktigaste faktorerna som påverkar kundernas köpbeslut är ”ett företag som har en stark varumärkesidentitet: visuellt, skriftligt och innehållsmässigt” (32 procent) och ”ett företag med värderingar som matchar mina egna” (27 procent). Så att lägga tid på innehåll som bygger upp varumärket för att lyfta fram företagets etik kan bokstavligen löna sig. Resultaten visar att kunderna över lag bryr sig mer om hållbarhet än om prisvärdhet. 23 procent uppger att de är mer benägna att köpa från ett varumärke som har en positiv inverkan på miljön, jämfört med 19 procent som uppgav att de är mer benägna att köpa från ett varumärke som är prisvärt men mindre hållbart.

Använd smarta strategier för rabatter: Rabattkoder driver tydligt på köpviljan. Nästan hälften av de svenska konsumenterna (43 procent) letar efter en rabattkod innan de gör ett onlineköp och över en fjärdedel (29 procent) skjuter upp köp över 1300 SEK tills de kan få en rabatt på köpet. Rapporten från Mailchimp avslöjar den bästa genomsnittliga rabatten för svenska konsumenter: 16 procent. Det är den lägsta rabatten som lockar kunder att klicka sig vidare till webbplatser för att utforska potentiella köp.

Hela studien med de skandinaviska resultaten finns att ladda ner här.

Foto: Alexa