Nyheter

Volvos eldrivna lastbilar har kört 80 miljoner kilometer på fem år

Volvos elektriska lastbilar har rullat mer än 80 miljoner kilometer, eller 2 000 varv runt jorden, sedan lanseringen av den första eldrivna lastbilen 2019. Dessa lastbilar har minskat koldioxidutsläppen och samtidigt förbättrat arbetsförhållandena för förarna avsevärt.

Ny data från Volvos globala flotta av elektriska lastbilar visar att de har kört mer än 80 miljoner kilometer i kommersiell trafik sedan 2019. Detta innebär en minskning av koldioxidutsläppen med 68 000 ton1. Som jämförelse hade motsvarande dieseldrivna lastbilar förbrukat mer än 25 miljoner liter diesel2.

– Jag är glad att se hur transportföretag omfamnar fördelarna med elektriska lastbilar i sina dagliga verksamheter. Transportsektorn motsvarar 7 % av de globala utsläppen av koldioxid och batterielektriska lastbilar utgör en viktig del i minskningen av klimatavtrycket. Tack vare att så många valt att anamma den nya tekniken kan vi redan nu se den enorma potentialen, säger Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar.

Fem års erfarenhet inom eldrift

Volvos tidiga inträde i segmentet för elektriska lastbilar har byggt upp en unik expertis inom transporter med noll utsläpp – lärdomar som används i utvecklingen av Volvos nästa generation av erbjudanden inom elektromobilitet.

Det lönar sig att vara en tidig användare – åkerier med elektriska lastbilar har en stark konkurrensfördel när de kan erbjuda utsläppsfria transporter.

Investering i elektriska lastbilar och laddningsinfrastruktur ger stora affärsmöjligheter för transportföretag genom optimering av logistik och körsträckor samt samarbete kring laddstationer mellan åkerier.

Fördelarna med elektriska lastbilar är mer än miljövinster – förare upplever en avsevärt bättre arbetsmiljö med mycket lägre nivåer av buller och vibrationer.

Volvo Lastvagnar medverkar till den ökande globala elektrifieringen

Volvo Lastvagnars globala leveranser av elektriska lastbilar ökade med 256 % till 1 977 lastbilar 2023 och företaget ser ett fortsatt intresse från kunder under 2024. I Europa valde mer än hälften av köparna av elektriska lastbilar en Volvo under första kvartalet. Detta motsvarar en andel på 56 % av ellastbilsmarknaden. I USA är motsvarande siffra 44 % och i Sverige hela 75,3 %.

Volvo har hittills levererat mer än 3 500 elektriska lastbilar till kunder i 45 länder på sex kontinenter. Under 2023 levererade Volvo sina första tunga ellastbilar till Latinamerika och kunder i Brasilien, Chile och Uruguay. Volvo blev också det första lastbilsmärket att leverera tunga elektriska lastbilar till kunder i Marocko, Sydkorea och Malaysia.

– Det är inte bara transportföretag som ansluter sig till SBTi (Science Based Targets Initiative), även köpare av transporter börjar kräva hållbara transporter. Detta är ytterligare en drivkraft att skifta till elektriska lastbilar, säger Roger Alm.

Batterielektriska lastbilar för alla transportbehov

Volvos elektriska lastbilar uppfyller behoven för en rad olika transportbehov – allt från stadsdistribution och avfallshantering till regionala transporter och anläggning. Under de fem år som elektrifieringen har pågått har Volvo också byggt upp en stark expertis inom optimering av användningen av installerad energi, laddning och service av elektriska lastbilar.

Sedan 2019 har Volvo Lastvagnar stegvis expanderat sitt elektriska produktprogram som idag innefattar åtta helt eldrivna lastbilsmodeller. Alla Volvos lastbilsmodeller på den svenska marknaden erbjuds med eldrift.

Volvo Lastvagnar erbjuder idag Volvo FL Electric, FE Electric, FM Electric, FM Low Entry, FMX Electric, FH Aero Electric samt VNR Electric. Storsäljaren är Volvo FH Electric som blev belönad med det prestigefulla priset International Truck of The Year Award.

1. Enligt well to wheel-beräkningar i GLEX v3
2. Baserat på kunddata för motsvarande mix av dieseldrivna lastbilar